drożdżówka z budyniem
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
● 250 ml mleka, lekko ciepłego
● 70 g cukru
● 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
● 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
● 500 g mąki pszennej
● 60 g masła, temperatura pokojowa
● szczypta soli
● skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Nadzienie:
● 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
● 450 ml mleka
● 40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)
Kruszonka:
● 50 g mąki pszennej
● 25 g masła, zimnego
● 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
● 1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.
2. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
8. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
9. We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
10. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).
11. Drożdżówki posypać kruszonką.
12. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz