Drożdżówka z budyniem - cos słodkiego dla każdego

drożdżówka z budyniem

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

● 250 ml mleka, lekko ciepłego

● 70 g cukru

● 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)

● 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa

● 500 g mąki pszennej

● 60 g masła, temperatura pokojowa

● szczypta soli

● skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie:

● 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)

● 450 ml mleka

● 40 g cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)

Kruszonka:

● 50 g mąki pszennej

● 25 g masła, zimnego

● 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

● 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Przygotować budyń: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 450 ml mleka. Dodać cukier, jeśli budyń go nie zawiera.

2. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.

3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).

5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

6. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.

7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).

8. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

9. We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.

10. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Budyniu nie smarować).

11. Drożdżówki posypać kruszonką.

12. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Komentarze