Coś na szybko dla głodnego łasucha do kieszonki na później to tylko może być drożdżówka z jabłkiem

 Drożdżówka z jabłkiem 

SKŁADNIKI / 19 SZTUK 

CIASTO

500 g mąki pszennej

250 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

100 g cukru

2 jajka + 1 jajko do posmarowania

100 g masła (roztopionego)

NADZIENIE

1 kg prażonych jabłek (gotowych lub domowych - PRZEPIS)

KRUSZONKA

120 g mąki

90 g zimnego masła

50 g cukru pudru

LUKIER

sok z 1/3 cytryny

ok. 2/3 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE 

CIASTO

•  Drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i dobrze ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski.

•  Mleko podgrzać (ma być ciepłe), dodać ogrzane drożdże i wymieszać, następnie dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i ponownie wymieszać. Postawić na mące w misce i odstawić na ok. 10 - 15 minut.

•  Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Mąkę wymieszać delikatnie z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć wyrabiać ciasto.

•  Wyrabiać cierpliwie przez ok. 15 minut, następnie dodać roztopione i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą.

•  Przykryć folią i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

FORMOWANIE BUŁECZEK

•  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm.

•  Szklanką o średnicy ok. 8,5 cm wykroić 19 kółek, ułożyć na 2 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy. Następnie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy zrobić wgłębienia w każdym placku. W środek nałożyć ostudzone nadzienie z jabłek. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

KRUSZONKA

•  Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozcierać palcami mąkę z masłem aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch bułeczek.

PIECZENIE

•  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z bułeczkami i piec przez ok. 18 - 20 minut, następnie upiec drożdżówki z drugiej blaszki.

•  Po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem: podgrzać sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać. Polać po drożdżówkach.

WSKAZÓWKI 

Drożdżówki można przechować w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 2-3 dni. Można też schować do lodówki, a na dłuższy termin zamrozić. Zawsze warto delikatnie podgrzać bułeczki przed podaniem.

Komentarze