Ciasto porzeczkowe bez pieczenia
Witam dziś chciałam przedstawić dobry przepis na ciasto
porzeczkowe jest to ciasto bez pieczenia.
Łatwo i szybko można zro0bić to ciasto porzeczkowe wszyscy,
kto by nie przyjechał to bardzo smakuje to ciasto porzeczkowe zapraszam więc na
przepis.
Składniki na ciasto porzeczkowe
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
ok. 36 herbatników kakaowych
1 słoik dżemu porzeczkowego
2 garści wiórek kokosowych
Sposób przygotowania ciasta porzeczkowego
Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawić do
przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru na wysokich obrotach.
Kiedy śmietanka będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć
obroty miksera i stopniowo dodać serek mascarpone, ubijać do połączenia składników.
Pod koniec cienkim strumieniem wlewać przestygniętą
żelatynę.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do
pieczenia lub folią spożywczą.
Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników kakaowych na
herbatnikach rozprowadzić 1/3 słoika dżemu porzeczkowego i wyłożyć 1/3
przygotowanej masy.
Na masie ułożyć
kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić kolejną porcję dżemu oraz masy.
Ułożyć trzecią
warstwę herbatników, które należy posmarować
pozostałym dżemem i wyłożyć masę śmietanową.
Wierzch ciasta porzeczkowego
dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto porzeczkowe wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz