Ciasto porzeczkowe bez pieczenia

 

Witam dziś chciałam przedstawić dobry przepis na ciasto porzeczkowe jest to ciasto bez pieczenia.

Łatwo i szybko można zro0bić to ciasto porzeczkowe wszyscy, kto by nie przyjechał to bardzo smakuje to ciasto porzeczkowe zapraszam więc na przepis.

Składniki na ciasto porzeczkowe

500 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

60 ml gorącej wody

ok. 36 herbatników kakaowych

1 słoik dżemu porzeczkowego

2 garści wiórek kokosowych

Sposób przygotowania ciasta porzeczkowego

Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na wysokich obrotach.

Kiedy śmietanka będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać serek mascarpone, ubijać do połączenia składników.

Pod koniec cienkim strumieniem wlewać przestygniętą żelatynę.

Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników kakaowych na herbatnikach rozprowadzić 1/3 słoika dżemu porzeczkowego i wyłożyć 1/3 przygotowanej masy.

Na masie ułożyć  kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić  kolejną porcję dżemu oraz masy.

Ułożyć  trzecią warstwę herbatników, które należy posmarować  pozostałym dżemem i wyłożyć masę śmietanową.

Wierzch ciasta porzeczkowego  dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto porzeczkowe wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego.

Komentarze