Ciasto drożdżowe z marmoladą cóż... mhm.... wspaniała drożdżówka z marmoladą bardzo ją lubiłem właściwie w każdej postaci
drożdżówka z marmoladą
Składniki
Rozczyn
• 40g drożdży
• 130ml ciepłego mleka
• 1 łyżeczka cukru
Ciąg dalszy ciasta
• 500g mąki
• 100g masła
• 3 żółtka i 1 jajko
• Łyżka cukru
Kruszonka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki
• 40g masła
Nadzienie
• Marmolada
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn
Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę podrosna
Wyrabianie ciasta
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i żółtka oraz cukier. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta i formujemy grubsze placuszki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.
Formowanie drożdżówek
Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie. W wgłębienie wkładamy po 2 łyżeczki marmolady i posypujemy kruszonką(kruszonka: 3 łyżki cukru,3 łyżki mąki, 40g masła) Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone polewamy lukrem(lukier: pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody).
Komentarze
Prześlij komentarz