Chleb sojowy to dobra alternatywa dla osób niespożywających pszenicy

  chleb sojowy

Składniki:

1 szklanka maki kukurydzianej

1 szklanka maki gryczanej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli

0.5 łyżeczki sody

150g mleka

100g kwaśnej śmietany

2 jajka

ok. 100g oleju rzepakowego

1/2 szklanki ugotowanej soi

Sposób przygotowania:

1. Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy mleko, śmietanę i jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo olej rzepakowy. Tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.

Na końcu dodajemy soję. Mieszamy wszystko. Wylewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej keksowej) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka (po wbiciu i wyciagnięciu wykałaczki z chleba, powinna być sucha).


Komentarze