chleb sojowy
Składniki:
1 szklanka maki kukurydzianej
1 szklanka maki gryczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki sody
150g mleka
100g kwaśnej śmietany
2 jajka
ok. 100g oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej soi
Sposób przygotowania:
1. Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy mleko, śmietanę i jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo olej rzepakowy. Tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.
Na końcu dodajemy soję. Mieszamy wszystko. Wylewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej keksowej) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka (po wbiciu i wyciagnięciu wykałaczki z chleba, powinna być sucha).
Komentarze
Prześlij komentarz