Bułka z dynią
Witam wszystkich mamy sezon na dynie, które są bardzo
zdrowe, więc mam super pomysł i przepis na bułki z dynią.
Można zrobić około dwóch bułek z dynią takich większych ,
lub kilkanaście małych bułek z dynią zapraszam.
Bułki z dynią składniki
1 kg mąki
30 g świeżych drożdży lub paczkę suchych
250 ml letniego mleka
50 g cukru
50 g masła
0,5 kg dyni waga po
obraniu
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody,
poddusić do miękkości przetrzeć przez sito, lub zmiksować i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek,
rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15
minut do wyrośnięcia.
Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą
skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto
zostawić pod przykryciem na godzinę.
Formy keksówki wysmarować dokładnie olejem, piekarnik
nagrzać do 200 stopni
ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek,
wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy, zostawić do wyrośnięcia, do
wypełnienia jej po brzegi
piec w opcji góra dół na przedostatnim poziomie piekarnika
około 25-30 minut
wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i
wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Można również formować małe bułki z dyni i kłaść na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia studzić na kratce smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz