Bułka z dynią

 

Witam wszystkich mamy sezon na dynie, które są bardzo zdrowe, więc mam super pomysł i przepis na bułki z dynią.

Można zrobić około dwóch bułek z dynią takich większych , lub kilkanaście małych bułek z dynią zapraszam.

Bułki z dynią składniki

1 kg mąki

30 g świeżych drożdży lub paczkę suchych

250 ml letniego mleka

50 g cukru

50 g masła

0,5 kg dyni waga  po obraniu

1/2 łyżeczki soli

skórka z 1 cytryny

 Przygotowanie

Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości przetrzeć przez sito, lub zmiksować i ostudzić.

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto

zostawić pod przykryciem na godzinę.

Formy keksówki wysmarować dokładnie olejem, piekarnik nagrzać do 200 stopni

ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy, zostawić do wyrośnięcia, do wypełnienia jej po brzegi

piec w opcji góra dół na przedostatnim poziomie piekarnika około 25-30 minut

wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Można również formować małe bułki z dyni i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia studzić na kratce smacznego.

Komentarze