pizza z papryką
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cieniutkim cieście – w sam raz dla dwóch osób – o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
• 125 g mąki
• 75 ml ciepłej wody
• 3-4 g drożdży suchych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• dwie solidne szczypty soli
Dodatki
• sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
• 75 g sera mozzarella
• 1/2 niedużej czerwonej papryki
• 1/2 niedużej żółtej papryki
• 1/2 cebuli
• olej roślinny do smażenia
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie pizzy
1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli
3. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a paprykę i cebulę pokrój w cienkie, podłużne paski.
4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż paprykę z połową przygotowanej cebuli na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą.
5. Następnie na patelnię dodaj ocet winny i miód, i podsmażaj dalej przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko się skarmelizują i będą miękkie.
6. Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze dłońmi lub uformuj kształt pizzy przy pomocy wałka. Następnie posmaruj placek sosem pomidorowym, nałóż usmażoną wcześniej paprykę z cebulą, a także pozostałą surową część cebuli. Na końcu poukładaj na pizzy kawałki mozzarelli.
7. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 8-9 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Komentarze
Prześlij komentarz