A może tak pizzę domową z papryką nie z pizzerni tylko z Nowej Pierani z Łukowa

pizza z papryką

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cieniutkim cieście – w sam raz dla dwóch osób – o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

• 125 g mąki

• 75 ml ciepłej wody

• 3-4 g drożdży suchych

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• dwie solidne szczypty soli

Dodatki

• sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)

• 75 g sera mozzarella

• 1/2 niedużej czerwonej papryki

• 1/2 niedużej żółtej papryki

• 1/2 cebuli

• olej roślinny do smażenia

• 1 łyżka miodu

• 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

Wykonanie pizzy

1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli 

3. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a paprykę i cebulę pokrój w cienkie, podłużne paski.

4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż paprykę z połową przygotowanej cebuli na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą.

5. Następnie na patelnię dodaj ocet winny i miód, i podsmażaj dalej przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko się skarmelizują i będą miękkie.

6. Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze dłońmi lub uformuj kształt pizzy przy pomocy wałka. Następnie posmaruj placek sosem pomidorowym, nałóż usmażoną wcześniej paprykę z cebulą, a także pozostałą surową część cebuli. Na końcu poukładaj na pizzy kawałki mozzarelli.

7. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 8-9 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.


Komentarze