Właśnie zaczął się sezon na kiszenie kapusty i jest teraz mega dobra, taka świeża a jednocześnie kwaśna i lekko słodka, a więc czas na kapuśniaczki
Kapuśniaczki
Składniki:
1 szklanka mleka
25g drożdży
2,5 szklanki mąki
2 jaja
50g masła
0,5 szklanki cukru
500g kiszonej kapusty
1 duża cebula
oliwa
majeranek, pieprz, sól
jajo do posmarowania
zioła do posypania
Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki
1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja roztrzepać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Kapustę dusić do miękkości. Cebulę zeszklić na oliwie, wymieszać z kapustą, doprawić majerankiem i pieprzem.
3. Gdy ciasto podwoi objętość, odrywać kawałki ciasta wielkości jaja, lekko rozwałkować, nałożyć nadzienie i zlepić, formując bułeczkę.
4. Bułeczki wyłożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, zostawić do napuszenia na ok. 20 minut.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w 180 st.C.
Upieczone bułeczki można posmarować po wierzchu masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz