Właśnie zaczął się sezon na kiszenie kapusty i jest teraz mega dobra, taka świeża a jednocześnie kwaśna i lekko słodka, a więc czas na kapuśniaczki

Kapuśniaczki 

Składniki:

1 szklanka mleka 

25g drożdży 

2,5 szklanki mąki 

2 jaja 

50g masła 

0,5 szklanki cukru 


500g kiszonej kapusty

1 duża cebula

oliwa 

majeranek, pieprz, sól

jajo do posmarowania

zioła do posypania


Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki

1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

2 jaja roztrzepać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki. 

Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Kapustę dusić do miękkości. Cebulę zeszklić na oliwie, wymieszać z kapustą, doprawić majerankiem i pieprzem.

3. Gdy ciasto podwoi objętość, odrywać kawałki ciasta wielkości jaja, lekko rozwałkować, nałożyć nadzienie i zlepić, formując bułeczkę.

4. Bułeczki wyłożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, zostawić do napuszenia na ok. 20 minut.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w 180 st.C.

Upieczone bułeczki można posmarować po wierzchu masłem.


Komentarze