Słoneczko super chleb
Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na pyszny
chleb słoneczko zapraszam.
Składniki na słoneczko
zaczyn
75 g mąki żytniej typu 1150
60 g wody
10 g zakwasu żytniego
namoczone ziarna
60 g ziaren słonecznika
40 g sezamu (łuskanego)
40 g siemienia lnianego
140 g gorącej wody
Ciasto chlebowe
zaczyn składniki powyżej
namoczone ziarna podane powyżej
40 g mąki żytniej typu 1150
250 g mąki pszennej T 65 lub typu 550
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
260 g wody
13 g świeżych drożdży
12 g soli
1 łyżeczka płynnego miodu
dodatkowo
dowolne nasiona do posypania słoneczka
Sposób wykonania
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć
folią spożywczą i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Przygotować namoczone ziarna, ziarna słonecznika i sezamu
podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
Wszystkie ziarna zalać gorącą wodą i pozostawić na 1- 2
godziny.
Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe, wszystkie
składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka
do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30
minut w temperaturze pokojowej.
Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką z ciasta
uformować okrągły bochenek, zwilżyć go wodą i obtoczyć w mieszance ziaren
słonecznika, sezamu i siemienia.
Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią
spożywczą.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1
godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i szybko naciąć boki.
Słoneczko spryskać z góry wodą i piec 15 minut, po 15 minutach uchylić piekarnik,
aby wypuścić parę.
Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec 45 minut.
Sprawdzić, czy słoneczko jest upieczone, ostukując je od
spodu. Słoneczko powinno wydać głuchy dźwięk.
Upieczone słoneczko
wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić
do ostygnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz