Słoneczko super chleb

 

Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na pyszny chleb słoneczko zapraszam.

Składniki na słoneczko

zaczyn

75 g mąki żytniej typu 1150

60 g wody

10 g zakwasu żytniego

namoczone ziarna

60 g ziaren słonecznika

40 g sezamu (łuskanego)

40 g siemienia lnianego

140 g gorącej wody

Ciasto chlebowe

zaczyn składniki powyżej

namoczone ziarna podane powyżej

40 g mąki żytniej typu 1150

250 g mąki pszennej T 65 lub typu 550

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

260 g wody

13 g świeżych drożdży

12 g soli

1 łyżeczka płynnego miodu

dodatkowo

dowolne nasiona do posypania słoneczka

Sposób wykonania

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Przygotować namoczone ziarna, ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.

Wszystkie ziarna zalać gorącą wodą i pozostawić na 1- 2 godziny.

Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe, wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. 

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką z ciasta uformować okrągły bochenek, zwilżyć go wodą i obtoczyć w mieszance ziaren słonecznika, sezamu i siemienia.

Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć boki.

Słoneczko spryskać z góry wodą i piec  15 minut, po 15 minutach uchylić piekarnik, aby wypuścić parę.

Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec  45 minut.

Sprawdzić, czy słoneczko jest upieczone, ostukując je od spodu. Słoneczko powinno wydać głuchy dźwięk.

Upieczone słoneczko  wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do  ostygnięcia

Komentarze