Rożek z pieczarkami

 

Witam mamy piękną jesień i pomyślałam o rożku z pieczarkami jest smaczny i po spacerze można fajnie  rozgrzać brzuch zapraszam na przepis.

Rożek z pieczarkami

Składniki

1.      1. 300 g mąki pszennej

2.     2.  150 g pieczarek

3.      3. 50 g masła

4.       4.100 ml kwaśnej śmietany

5.       5.½ łyżeczki proszku do pieczenia

6.       6.3 jajka

7.      7. olej do smażenia

8.      8.  pieprz biały mielony sól i kminek do smaku

9.      9.  8g drożdży suchych

 

Sposób przygotowania rożków z pieczarkami

Mąkę przesiać do miski,  dodać proszek do pieczenia, suszone drożdże, śmietanę, jedno całe jajo, jedno żółtko oraz roztopione i przestudzone masło.

Szybko wyrobić ciasto, uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

Pieczarki pokroić na drobne  kawałki i przełożyć na patelnię, przyprawić solą i białym pieprzem podsmażyć na oleju, przestudzone pieczarki wymieszać z surowym białkiem.

Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i  wycinać kwadraty.

Na każdym kwadracie ułożyć po porcji przygotowanych pieczarek.

Pozostałe jajo rozmącić i rozsmarować nim brzegi kwadratów.

Każdy rożek z pieczarkami złożyć na połowę tak, aby powstał zgrabny rożek,  brzegi rożków z pieczarkami przycisnąć widelcem.

Rożki z pieczarkami układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,  wierzch smarować rozmąconym jajkiem można  posypać kminkiem.

Piec 15 - 20 minut w nagrzanym  piekarniku do temperatury 200°C.

Smacznego

Komentarze