Rożek z pieczarkami
Witam mamy piękną jesień i pomyślałam o rożku z pieczarkami
jest smaczny i po spacerze można fajnie rozgrzać brzuch zapraszam na przepis.
Rożek z pieczarkami
Składniki
1. 1. 300 g mąki pszennej
2. 2. 150 g pieczarek
3. 3. 50 g masła
4. 4.100 ml kwaśnej śmietany
5. 5.½ łyżeczki proszku do pieczenia
6. 6.3 jajka
7. 7. olej do smażenia
8. 8. pieprz biały mielony sól i kminek do smaku
9. 9. 8g drożdży suchych
Sposób przygotowania rożków z pieczarkami
Mąkę przesiać do miski,
dodać proszek do pieczenia, suszone drożdże, śmietanę, jedno całe jajo,
jedno żółtko oraz roztopione i przestudzone masło.
Szybko wyrobić ciasto, uformować w kulę i wstawić do lodówki
na 30 minut.
Pieczarki pokroić na drobne
kawałki i przełożyć na patelnię, przyprawić solą i białym pieprzem
podsmażyć na oleju, przestudzone pieczarki wymieszać z surowym białkiem.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać kwadraty.
Na każdym kwadracie ułożyć po porcji przygotowanych
pieczarek.
Pozostałe jajo rozmącić i rozsmarować nim brzegi kwadratów.
Każdy rożek z pieczarkami złożyć na połowę tak, aby powstał
zgrabny rożek, brzegi rożków z
pieczarkami przycisnąć widelcem.
Rożki z pieczarkami układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, wierzch smarować rozmąconym
jajkiem można posypać kminkiem.
Piec 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz