Pyzy ziemniaczane z soczewicą

 

Dziś przedstawiam przepis na pyzy ziemniaczane z soczewicą są zdrowe i pyszne zapraszam

Składniki na pyzy ziemniaczane z soczewicą

Składniki na ciasto

1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

2 kg ziemniaków surowych startych na małych oczkach tarki

płaska łyżeczka kwasku cytrynowego nie jest niezbędny, ale nie pozwala kluskom zsinieć i ładnie wyglądają

3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 jajko

Składniki na farsz

1 szklanka brązowej soczewicy

3 łyżki oleju lub oliwy

2 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

1 duża cebula, posiekana

łyżka suszonego majeranku

łyżeczka pieprzu ziołowego

3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania

Składniki na ciasto razem wymieszać i formować z niego kluski włożyć do nich farsz.

rozpłaszczam na ręku wkładam farsz i zaklejam.

Gotować w osolonej wrzącej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.

Przygotowanie farszu

Brązową soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.

W garnku zagotuj 2 szklanki wody z łyżką oleju, zielem angielskim i listkami laurowymi.

Dodaj do niej soczewicę i gotuj do miękkości ok 40 minut .

Zamieszaj od czasu do czasu, a pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli.

Miękką soczewicę odcedź na sicie i przełóż do miski.

Pozostałe 2 łyżki oleju rozgrzej na patelni i usmaż na niej posiekaną cebulę wraz z majerankiem i pieprzem ziołowym.

Gdy już się lekko przyrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i dodaj do miski z soczewicą.

Farsz zmiel w maszynce do mięsa, przypraw jeszcze czosnkiem, pieprzem, solą i majerankiem smak ma być wyrazisty.

Gotowe pyzy ziemniaczane z soczewicą można okrasić podsmażoną cebulką.

Komentarze