Pyzy ziemniaczane z soczewicą
Dziś przedstawiam przepis na pyzy ziemniaczane z soczewicą
są zdrowe i pyszne zapraszam
Składniki na pyzy ziemniaczane z soczewicą
Składniki na ciasto
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
2 kg ziemniaków surowych startych na małych oczkach tarki
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego nie jest niezbędny, ale
nie pozwala kluskom zsinieć i ładnie wyglądają
3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
Składniki na farsz
1 szklanka brązowej soczewicy
3 łyżki oleju lub oliwy
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duża cebula, posiekana
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte
przez praskę
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania
Składniki na ciasto razem wymieszać i formować z niego
kluski włożyć do nich farsz.
rozpłaszczam na ręku wkładam farsz i zaklejam.
Gotować w osolonej wrzącej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.
Przygotowanie farszu
Brązową soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.
W garnku zagotuj 2 szklanki wody z łyżką oleju, zielem
angielskim i listkami laurowymi.
Dodaj do niej soczewicę i gotuj do miękkości ok 40 minut .
Zamieszaj od czasu do czasu, a pod koniec gotowania dodaj
łyżeczkę soli.
Miękką soczewicę odcedź na sicie i przełóż do miski.
Pozostałe 2 łyżki oleju rozgrzej na patelni i usmaż na niej
posiekaną cebulę wraz z majerankiem i pieprzem ziołowym.
Gdy już się lekko przyrumieni, dodaj przeciśnięty przez
praskę czosnek, wymieszaj i dodaj do miski z soczewicą.
Farsz zmiel w maszynce do mięsa, przypraw jeszcze czosnkiem,
pieprzem, solą i majerankiem smak ma być wyrazisty.
Gotowe pyzy ziemniaczane z soczewicą można okrasić
podsmażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz