Nie zawsze słodkościami się żyje, więc przechodząc obok Nowej Piekarni z Łukowa dostrzegłem pikantną przekąskę, wstąpiłem, zjadłem, byłem zachwycony jej smakiem
Przekąska pikantna
tortille 3-4 szt.
serek biały (np. chrzanowy, naturalny lub wg gustu) do smaku
sos sambal olejek do smaku
świeża papryka chili 2 szt.
rukola do smaku
szczypiorek posiekany do smaku
kiełki do smaku
Tortille smarujemy białym serkiem a następnie sosem sambal; wykładamy rukolę (lub sałatę), szczypiorek posiekany, kiełki, poszatkowaną cebulkę; paprykę kroimy wzdłuż w paski cienkie (uważajmy potem na ręce, nie dotykajmy oczu!!!) lub w plasterki i wykładamy a na to warstwa wędliny...w zasadzie możemy na serek i sos wyłożyć najpierw wędlinę a potem warzywa, wg upodobania. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy na plastry; możemy nadziać wykałaczkę aby wygodniej się brało z talerza lub aby się nie rozpadały.
Komentarze
Prześlij komentarz