Nie zawsze słodkościami się żyje, więc przechodząc obok Nowej Piekarni z Łukowa dostrzegłem pikantną przekąskę, wstąpiłem, zjadłem, byłem zachwycony jej smakiem

Przekąska pikantna

tortille 3-4 szt.

serek biały (np. chrzanowy, naturalny lub wg gustu) do smaku

sos sambal olejek do smaku

świeża papryka chili 2 szt.

rukola do smaku

szczypiorek posiekany do smaku

kiełki do smaku


Tortille smarujemy białym serkiem a następnie sosem sambal; wykładamy rukolę (lub sałatę), szczypiorek posiekany, kiełki, poszatkowaną cebulkę; paprykę kroimy wzdłuż w paski cienkie (uważajmy potem na ręce, nie dotykajmy oczu!!!) lub w plasterki i wykładamy a na to warstwa wędliny...w zasadzie możemy na serek i sos wyłożyć najpierw wędlinę a potem warzywa, wg upodobania. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy na plastry; możemy nadziać wykałaczkę aby wygodniej się brało z talerza lub aby się nie rozpadały.


Komentarze