Nie wiem jak inni, ale ja jednak lubię słodkie przekąski, ja wiem... cukier i te sprawy ale kilka ptasich rogalików nikomu nie zaszkodzi, a jak ktoś ma ochotę na więcej to zapraszam i zachęcam do podzielenia się opinią jak wyszło

Ptasi rogalik

Składniki:

Mięciutkie rogaliki 

• 250 ml mleka

• 2 jajka

• ½ kostki drożdży ( 5 dag)

• 120 ml oleju roślinnego

• 3 łyżki cukru

• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

• 60 dag mąki tortowej ( + 10 dag jeśli ciasto za rzadkie)

• 1 jajko do posmarowania rogalików

• Cukier puder do posypania

• Dowolne nadzienie -u mnie domowej roboty dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewam mąkę. Do mniejszej miseczki wlewamy mleko ( temp.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie mieszam . Taką mieszankę przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto, jeśli jest rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Ciasto ma być miękki ale nie lepić się do rąk . Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę radełkiem na osiem części. Wykładamy nadzienie na szerszą stronę i zwijamy rogaliki. Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe posypuję cukrem pudrem.


Komentarze