Nie wiem jak inni, ale ja jednak lubię słodkie przekąski, ja wiem... cukier i te sprawy ale kilka ptasich rogalików nikomu nie zaszkodzi, a jak ktoś ma ochotę na więcej to zapraszam i zachęcam do podzielenia się opinią jak wyszło
Ptasi rogalik
Składniki:
Mięciutkie rogaliki
• 250 ml mleka
• 2 jajka
• ½ kostki drożdży ( 5 dag)
• 120 ml oleju roślinnego
• 3 łyżki cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 60 dag mąki tortowej ( + 10 dag jeśli ciasto za rzadkie)
• 1 jajko do posmarowania rogalików
• Cukier puder do posypania
• Dowolne nadzienie -u mnie domowej roboty dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewam mąkę. Do mniejszej miseczki wlewamy mleko ( temp.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie mieszam . Taką mieszankę przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto, jeśli jest rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Ciasto ma być miękki ale nie lepić się do rąk . Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę radełkiem na osiem części. Wykładamy nadzienie na szerszą stronę i zwijamy rogaliki. Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe posypuję cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz