Może tym razem dobry chleb na drożdżach właściwie z każdej możliwej mąki można go wykonać, w każdym wydaniu chleb z blaszki będzie smakował inaczej ale fantastycznie

Chleb z blaszki

Składniki:

1 kg mąki pszennej typ 550 ( w sumie może być każda inna np. razowa ,orkiszowa, mieszana jak kto woli )

750 ml letniej wody

1 płaska łyżka soli

2 łyżki cukru

50 g świeżych drożdży ( pół kostki )

ziarna-( trzy garście ) może to być sezam, słonecznik, dynia lub np. otręby pszenne ,żytnie i.t.p.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w 500 ml ciepłej wody.

Do miski wsypujemy 1 kg mąki , dodajemy sól , cukier i ziarenka. Mieszamy, tak żeby wszystkie suche składniki się połączyły.

Do wymieszanych suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i łyżką mieszamy. Następnie dodajemy 250 ml (jeśli ciasto jest zbyt suche to troszkę więcej ) ciepłej wody i mieszamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą.

Miskę nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Myślę ,że na ok. 20 - 30 minut.

2. Jak ciasto jest już wyrośnięte to bierzemy łyżkę ( którą moczymy w wodzie ) i zagniatamy "bijemy" ciasto tak żeby wyszło z niego powietrze.Następnie ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch natłuszczonych keksówek . 

W keksówkach wygładzamy ciasto - formujemy chleb i zostawiamy na kolejne ok. 20 min. do wyrośnięcia.

Przed upływem tego czasu trzeba nagrzać piekarnik do 250 stopni C.

3. Wyrośnięte bochenki spryskać wodą, posypać ziarnem (słonecznik, płatki owsiane, otręby – wg uznania) po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.

Chwilę po włożeniu blaszek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 230 st. C i w tej temperaturze piec chleby przez ok. 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować).Potem od razu wyjmuję bochenki z piekarnika i z foremek. Studzę na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.

Smacznego.


Komentarze