Drożdżówka z budyniem

 Witam dziś chcę przedstawić przepis na drożdżówkę z budyniem, żeby nie kupować w sklepie.

Drożdżówek wychodzi z tego przepisu około 16 sztuk zapraszam.

Składniki na drożdżówkę z budyniem

Ciasto drożdżowe

250 ml lekko ciepłego mleka

70 g cukru

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 jajko

500 g mąki pszennej

60 g masła o temperaturze pokojowej

szczypta soli

skórka starta z pomarańczy lub cytryny

Nadzienie

1 opakowanie budyniu waniliowego

450 ml mleka

40 g cukru jak budyń jest bez cukru

Kruszonka

50 g mąki pszennej

25 g masła, zimnego

1 łyżka cukru

Dodatkowo

1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób wykonania drożdżówek z budyniem

Przygotować budyń,  według przepisu na opakowaniu, używając  450 ml mleka.

Ugotowany budyń  od razu przykryć folią spożywczą , aby folia dotykała powierzchni budyniu,  nie utworzy się kożuch.

Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować ciasto drożdżowe

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru oraz soli i wymieszać.

Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i startą skórkę z pomarańczy lub cytryny.

Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem z  hakiem  do zagniatania ciasta.

Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Przygotować kruszonkę

Zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki włożyć do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.

Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem.

Krążki ułożyć na blasze z  papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut,  w środku każdego krążka zrobić  wgłębienie.

We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.

Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem, budyniu nie smarować.

Drożdżówki z budyniem posypać kruszonką.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół

 Używając drożdży w proszku składniki na ciasto wymieszać wszystkie razem.

Komentarze