Drożdżówka z budyniem
Drożdżówek wychodzi z tego przepisu około 16 sztuk
zapraszam.
Składniki na drożdżówkę z budyniem
Ciasto drożdżowe
250 ml lekko ciepłego mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 jajko
500 g mąki pszennej
60 g masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
skórka starta z pomarańczy lub cytryny
Nadzienie
1 opakowanie budyniu waniliowego
450 ml mleka
40 g cukru jak budyń jest bez cukru
Kruszonka
50 g mąki pszennej
25 g masła, zimnego
1 łyżka cukru
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób wykonania drożdżówek z budyniem
Przygotować budyń, według przepisu na opakowaniu, używając 450 ml mleka.
Ugotowany budyń od razu
przykryć folią spożywczą , aby folia dotykała powierzchni budyniu, nie utworzy się kożuch.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto drożdżowe
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi
drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru
oraz soli i wymieszać.
Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i startą
skórkę z pomarańczy lub cytryny.
Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do zagniatania ciasta.
Ciasto przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Przygotować kruszonkę
Zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki włożyć do
lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem.
Krążki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, w środku każdego krążka zrobić wgłębienie.
We wgłębienia nałożyć po 1 łyżce budyniu.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem, budyniu nie
smarować.
Drożdżówki z budyniem posypać kruszonką.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół
Używając drożdży w
proszku składniki na ciasto wymieszać wszystkie razem.
Komentarze
Prześlij komentarz