Drożdżówka z budyniem przepis drugi
Witam dziś przepis z zeszytu mojej babci drożdżówka z
budyniem w jej wykonaniu to cudo jak to
mówią niebo w gębie .
Zawsze ze wzruszeniem kiedy robię drożdżówkę z budyniem
wspominam fajne i wesołe chwile , kiedy spędzaliśmy wakacje albo święta babcia
zawsze nam tą drożdżówkę z budyniem robiła.
Oprócz drożdżówki z budyniem babcia robiła nam pączki małe w
pudrze na które przepis też Wam podam i wiele innych smakołyków zapraszam.
Składniki
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Ciasto
500g mąki
7g drożdży instant
6 łyżek cukru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
szklanka ciepłego mleka
1/2 masła
budyń waniliowy
1/2l mleka
Kruszonka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1/4 kostki masła
Sposób wykonania drożdżówki z budyniem
Ciasto
Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce.
Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić razem z
rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką,
ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić,
wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę 20x30cm posmarowaną
masłem i oprószoną mąką.
Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką.
Drożdżówkę z budyniem piec ok 40 minut w 180 stopniach smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz