Drożdżówka z budyniem przepis drugi

 

Witam dziś przepis z zeszytu mojej babci drożdżówka z budyniem w jej wykonaniu  to cudo jak to mówią niebo w gębie .

Zawsze ze wzruszeniem kiedy robię drożdżówkę z budyniem wspominam fajne i wesołe chwile , kiedy spędzaliśmy wakacje albo święta babcia zawsze nam tą drożdżówkę z budyniem robiła.   

Oprócz drożdżówki z budyniem babcia robiła nam pączki małe w pudrze na które przepis też Wam podam i wiele innych smakołyków zapraszam.

Składniki

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

 Ciasto

500g mąki

7g drożdży instant

6 łyżek cukru

opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

szklanka ciepłego mleka

1/2 masła

 budyń waniliowy

1/2l mleka

 Kruszonka

6 łyżek cukru

4 łyżki mąki

1/4 kostki masła

Sposób wykonania drożdżówki z budyniem

Ciasto

Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce.

Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić razem z rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką, ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość.

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić, wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i schłodzić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę 20x30cm posmarowaną masłem i oprószoną mąką.

Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką. Drożdżówkę z budyniem piec ok 40 minut w 180 stopniach smacznego.

Komentarze