Ciasto łasuch przepis dla łasucha
Witam dziś ciasto łasuch smaczne i lubiane zapraszam
Ciasto łasuch składniki
6 jajek
32 dag mąki tortowej
30 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
10 dag masła
290 g powideł
śliwkowych 1 słoiczek
5 dag orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady gorzkiej
5 dag rodzynek
4 łyżki wiórek kokosowych
140 g serki homogenizowane 2 sztuki
200 ml śmietanki 30 %
2 szt galaretki o smaku cytrynowym
2 szt kisielu o smaku truskawkowym
Sposób wykonania
3 jajka, żółtka oddzielić od białek, żółtka , masło, 15 dag cukru, utrzeć na puszysto, dodać 18
dag mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz śmietanę 18 %, zagnieść ciasto.
Schłodzić, orzechy pokroić na drobno, 1/2 tabliczki
czekolady pokroić na drobno.
Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować
przygotowane ciasto, włożyć do blaszki.
Posmarować powidłami.
3 białka ubić na puszysto z 3 dag cukru, dodać orzechy,
pokrojoną czekoladę, rodzynki, 2 łyżki wiórek kokosowych, wymieszać i wyłożyć
na powidła.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 -
30 minut.
3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.12 dag
mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do
pieczenia.
Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,
dodać kisiele wymieszać.
Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać
ciasto i piec 20 minut lub do suchego
patyczka wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić
do stężenia, śmietankę ubić na puszysto, dodać serki oraz tężejącą galaretkę i
wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z
kisielami.
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć
na ciasta i posypać wiórkami ciasto
schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz