Ciasto łasuch przepis dla łasucha

 

Witam dziś ciasto łasuch smaczne i lubiane zapraszam

Ciasto łasuch składniki

6 jajek

32 dag mąki tortowej

30 dag cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany 18 % 

10 dag masła

290 g  powideł śliwkowych 1 słoiczek

5 dag orzechów włoskich

1 tabliczka czekolady gorzkiej

5 dag rodzynek

4 łyżki wiórek kokosowych

140 g serki homogenizowane 2 sztuki

200 ml śmietanki 30 % 

2 szt galaretki o smaku cytrynowym

2 szt kisielu o smaku truskawkowym

Sposób wykonania

3 jajka, żółtka oddzielić od białek, żółtka , masło,  15 dag cukru, utrzeć na puszysto, dodać 18 dag mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz śmietanę 18 %, zagnieść ciasto.

Schłodzić, orzechy pokroić na drobno, 1/2 tabliczki czekolady pokroić na drobno.

Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować przygotowane ciasto,  włożyć do blaszki.

Posmarować powidłami.

3 białka ubić na puszysto z 3 dag cukru, dodać orzechy, pokrojoną czekoladę, rodzynki, 2 łyżki wiórek kokosowych, wymieszać i wyłożyć na powidła.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 - 30 minut.

3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką  proszku do pieczenia.

Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać kisiele wymieszać.

Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto  i piec 20 minut lub do suchego patyczka wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do stężenia, śmietankę ubić na puszysto, dodać serki oraz tężejącą galaretkę i wymieszać.

Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z kisielami.

Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na  ciasta i posypać wiórkami ciasto schłodzić.

Komentarze