Chleb wileński a raczej chlebki wileńskie do wszystkiego, na śniadanie, do zupy, gdzie chcecie tam użyjecie, zapraszam do Nowej Piekarni z Łukowa

Chleb wileński

Składniki dla 30 porcji

• Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 450 g

• Mąka żytnia typ 2000 970 g

• Miód 100 g

• Olej rzepakowy 30 ml do natłuszczenia blachy


Przyprawy

sól, kminek ziarna 

To będzie niezbędne

piekarnik, duża miska, słoik, miseczka, gaza, gumka recepturka, blaszka do chleba 

1 Przed rozpoczęciem pieczenia chleba należy zrobić zakwas - potrzebujesz na to 5 dni.

2 Do słoika wsyp 150 g mąki pszennej 2000. Dolej tyle wody, by konsystencja była taka, jak ciasto na naleśniki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj słoik gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw w ciepłe miejsce.

3 Kolejnego dnia, w miseczce wymieszaj 50 g mąki pszennej z taką ilością wody, jak wyżej (ciasto naleśnikowe). Dodaj do słoika, wymieszaj, przykryj gazą, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce.

4 Następnego dnia powtórz krok z poprzedniego dnia (50 g mąki pszennej z wodą - wymieszaj i dodaj do słoika). Ponownie wymieszaj całość łyżką, zabezpiecz i odstaw.

5 Czwartego dnia rozrób resztę mąki pszennej z wodą jak wyżej. Zrób tak samo, jak za poprzednimi razami. Zakwas powinien stać ostatni dzień. Piątego dnia jest gotowy do użycia.

6 Zrób zaczyn na chleb.

7 Wsyp 120 g mąki żytniej do dużej miski. Dodaj 8 łyżek zakwasu i wlej 250 ml ciepłej wody.

8 Wymieszaj ciasto łyżką drewnianą, odstaw do ciepłego miejsca pod przykryciem na 14 godzin.

9 Jak zaczyn urośnie, dodaj resztę mąki żytniej, miód, łyżeczkę kminku oraz łyżkę soli. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Wyrabiaj do powstania kleistego ciasta.

10 Foremkę na chleb posmaruj olejem.

11 Ciasto przełóż do foremki na chleb. Zrób nakłucia za pomocą wykałaczki. Odstaw chleb na jeszcze 4 godziny, by urósł.

12 Nagrzej piekarnik na 240 st. C.

13 Wstaw chleb do gorącego piekarnika, piecz 15 minut. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę na 200 st. C. Piecz 45 minut.


Komentarze