Przekąska pikantna

 

Witam dziś chciałam przedstawić przepis na pikantną przekąskę z czekoladą jak to mówią niebo w gębie

zapraszam

Pikantna przekąska

Składniki

1 tabliczka czekolady gorzkiej

1 tabliczka czekolady białej

1,5 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka do oprószenia kokilek

55 g masła

1 łyżka do posmarowania kokilek

2 jajka

ser pleśniowy typu camembert

sól

chilli mielone

maliny do dekoracji

Wykonanie pikantnej przekąski

Czekoladę złamać na drobne kawałeczki, włożyć do szklanej miski i dodać masło.

Miskę postawić na garnku z gotującą wodą, w taki sposób by woda nie dotykała do miski, zostawić na 2 minuty do rozpuszczenia, dodać łyżeczkę chilli i mieszać dokładnie,  zdjąć  miskę z garnka i pozostawić do ostygnięcia.

Ceramiczne kokilki do zapiekania smarować masłem, a następnie oprószyć mąką.

Do miski wbić 2 jajka, dodać 1.5 łyżki mąki, szczyptę soli i mieszać delikatnie rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się

Do miski z jajkami dodać rozpuszczoną czekoladę pozostawić odrobinę do dekoracji, z masłem  delikatnie mieszać do połączenia.

Ser pleśniowy pokroić w nieduże trójkąciki.

Przygotowaną masę czekoladową rozlać równomiernie do kokilek.

W środek każdej włożyć trójkąciki sera pleśniowego i zanurzyć je, aby całkiem schowały się w masie czekoladowej.

Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 11-12 minut.

Na tarce zetrzeć białą czekoladę na wiórki.

Wyjąć kokilki z piekarnika i dekorować malinami, posypać  wiórkami białej czekolady i polać rozpuszczoną ciemną czekoladą.

Po przekrojeniu pikantnej przekąski z ciastka wypływa rozkoszna czekoladowo-serowa lawa. Smacznego

Komentarze