Przekąska pikantna
Witam dziś chciałam przedstawić przepis na pikantną przekąskę
z czekoladą jak to mówią niebo w gębie
zapraszam
Pikantna przekąska
Składniki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady białej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka do oprószenia kokilek
55 g masła
1 łyżka do posmarowania kokilek
2 jajka
ser pleśniowy typu camembert
sól
chilli mielone
maliny do dekoracji
Wykonanie pikantnej przekąski
Czekoladę złamać na drobne kawałeczki, włożyć do szklanej
miski i dodać masło.
Miskę postawić na garnku z gotującą wodą, w taki sposób by
woda nie dotykała do miski, zostawić na 2 minuty do rozpuszczenia, dodać
łyżeczkę chilli i mieszać dokładnie, zdjąć
miskę z garnka i pozostawić do
ostygnięcia.
Ceramiczne kokilki do zapiekania smarować masłem, a
następnie oprószyć mąką.
Do miski wbić 2 jajka, dodać 1.5 łyżki mąki, szczyptę soli i
mieszać delikatnie rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się
Do miski z jajkami dodać rozpuszczoną czekoladę pozostawić
odrobinę do dekoracji, z masłem
delikatnie mieszać do połączenia.
Ser pleśniowy pokroić w nieduże trójkąciki.
Przygotowaną masę czekoladową rozlać równomiernie do
kokilek.
W środek każdej włożyć trójkąciki sera pleśniowego i
zanurzyć je, aby całkiem schowały się w masie czekoladowej.
Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i
piec 11-12 minut.
Na tarce zetrzeć białą czekoladę na wiórki.
Wyjąć kokilki z piekarnika i dekorować malinami,
posypać wiórkami białej czekolady i
polać rozpuszczoną ciemną czekoladą.
Po przekrojeniu pikantnej przekąski z ciastka wypływa rozkoszna
czekoladowo-serowa lawa. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz