Pieróg z mięsem na ciepło fajny przepis
Witam zapraszam na pieróg z mięsem na ciepło ciekawy i inny
sposób na obiad zapraszam.
Pieróg z mięsem na ciepło
składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kostki drożdży
2 łyżki oleju
1/2 kg mięsa mielonego
2 puszki pomidorów z puszki bez skóry
1 cebula
przyprawa warzywna
Czosnek suszony
przecier pomidorowy
ser żółty
1 puszka fasoli
1 rozmącone jajko
2 paczki tymianku
Chili lub pieprz cayenne mielone 1 do smaku
2 paczki Papryki słodkiej mielonej
Sposób wykonania
Przygotowujemy drożdże W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę
cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką.
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte
drożdże.
Wyrabiamy ciasto, wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30
minut przykrywając ściereczką.
W tym czasie podwoi swoją objętość.
Farsz
Mięso mielone przyprawiamy jarzynką, pieprzem, suszonym czosnkiem i smażymy.
Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i
dusimy przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy
wypłukaną czerwoną fasolę i pokrojone pomidory.
Mieszamy i gotujemy dodajemy paprykę słodką i tymianek,
mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.
Ponownie przyprawiamy i gotujemy, na koniec do smaku
dodajemy chili.
Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy. Gdy ciasto wyrośnie
wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły
placek.
Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając
brzegi nie wysmarowane.
Na przecier dajemy trochę startego sera na ser z kolei nasz
meksykański farsz, może być też farsz z
kurczaka.
Ponownie przysypujemy go startym serem.
Okrągły placek składamy na pół tak by powstał pieróg.
Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni .C przez 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz