Pieróg z mięsem na ciepło fajny przepis

 

Witam zapraszam na pieróg z mięsem na ciepło ciekawy i inny sposób na obiad zapraszam.

Pieróg z mięsem na ciepło

składniki

1/2 kg mąki

1 szklanka mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1/2 kostki drożdży

2 łyżki oleju

1/2 kg mięsa mielonego

2 puszki pomidorów z puszki bez skóry

1 cebula

przyprawa warzywna

Czosnek suszony

przecier pomidorowy

ser żółty

1 puszka fasoli

1 rozmącone jajko

2 paczki tymianku

Chili lub pieprz cayenne mielone 1 do smaku

2 paczki Papryki słodkiej mielonej

Sposób wykonania

Przygotowujemy drożdże W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki.

Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką.

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże.

Wyrabiamy ciasto, wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką.

W tym czasie podwoi swoją objętość.

Farsz

Mięso mielone przyprawiamy jarzynką,  pieprzem, suszonym czosnkiem i smażymy.

Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę i pokrojone pomidory.

Mieszamy i gotujemy dodajemy paprykę słodką i tymianek, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.

Ponownie przyprawiamy i gotujemy, na koniec do smaku dodajemy chili.

Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek.

Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając brzegi nie wysmarowane.

Na przecier dajemy trochę startego sera na ser z kolei nasz meksykański farsz,  może być też farsz z kurczaka.

Ponownie przysypujemy go startym serem.

Okrągły placek składamy na pół tak by powstał pieróg.

Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni .C przez 25 minut.

Komentarze