Kapuśniak pyszny i zdrowy

 

Witam dziś mam super przepis na kapuśniak zapraszam

Składniki

70 dkg mąki pszennej  typ 550

4 jajka  

1/4 litra mleka

10 dkg masła

1 łyżeczka soli

Rozczyn

4 g świeżych drożdży

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki

Farsz

1 kg kapusty kiszonej

1/2 łyżeczki ziaren kminku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

1 łyżka masła

Do dekoracji

białko z 2 jajek

kminek ziarna

Sposób wykonania

Kapustę drobno poszatkować i ugotować małej ilości wody, przez około 30 - 40 minut.

W tym czasie przygotujemy rozczyn, a następnie ciasto.

Drożdże przetrzeć z cukrem, zalać ciepłym  mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki wymieszać, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Masło stopić i zkarmelizować, czyli zebrać z wierzchu pianę i przelać do naczynia pozostawiając w garnuszku osad.

Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 30 stopni.

Jajka w całości ubić.

Do przygotowanej w misce mąki, dodać rozczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko, rozpocząć proces zagniatania dodając stopniowo stopione masło.

Ciasto wyrabiać, aż stanie się lśniące i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, jeśli ciasto w czasie wyrabiania będzie zbyt rzadkie podsypać je mąką, jeśli zbyt gęste podlać ciepłym mlekiem.

Ugotowaną kapustę odcedzić, odparować na rozgrzanej patelni, dodać 1 łyżkę masła, przyprawy kminek, sól i pieprz chwilę podusić i wystudzić.

Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, odgazować uderzając wielokrotnie pięścią.

Z ciasta zrobić wałek, podzielić na trzy części.

Każdą część rozwałkować formując prostokąt o długości około 40 cm i szerokości około 20 cm i grubości około 5 - 6 mm.

Na szerszy brzeg ciasta nałożyć farsz z kapusty i zawinąć w rulon, pokroić na 5 - 6 cm kawałki.

Kapuśniaki posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem układać na blaszce piec w 180 stopni 15 minut.

Komentarze