Kapuśniak pyszny i zdrowy
Witam dziś mam super przepis na kapuśniak zapraszam
Składniki
70 dkg mąki pszennej typ 550
4 jajka
1/4 litra mleka
10 dkg masła
1 łyżeczka soli
Rozczyn
4 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka masła
Do dekoracji
białko z 2 jajek
kminek ziarna
Sposób wykonania
Kapustę drobno poszatkować i ugotować małej ilości wody,
przez około 30 - 40 minut.
W tym czasie przygotujemy rozczyn, a następnie ciasto.
Drożdże przetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki wymieszać, nakryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i zkarmelizować, czyli zebrać z wierzchu pianę
i przelać do naczynia pozostawiając w garnuszku osad.
Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i podgrzać w
piekarniku nagrzanym do 30 stopni.
Jajka w całości ubić.
Do przygotowanej w misce mąki, dodać rozczyn z drożdży,
ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko, rozpocząć proces zagniatania dodając
stopniowo stopione masło.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się lśniące i pojawią się na nim
pęcherzyki powietrza.
Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, jeśli ciasto
w czasie wyrabiania będzie zbyt rzadkie podsypać je mąką, jeśli zbyt gęste
podlać ciepłym mlekiem.
Ugotowaną kapustę odcedzić, odparować na rozgrzanej patelni,
dodać 1 łyżkę masła, przyprawy kminek, sól i pieprz chwilę podusić i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, odgazować uderzając
wielokrotnie pięścią.
Z ciasta zrobić wałek, podzielić na trzy części.
Każdą część rozwałkować formując prostokąt o długości około
40 cm i szerokości około 20 cm i grubości około 5 - 6 mm.
Na szerszy brzeg ciasta nałożyć farsz z kapusty i zawinąć w
rulon, pokroić na 5 - 6 cm kawałki.
Kapuśniaki posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem
układać na blaszce piec w 180 stopni 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz