Chleb wileński super zdrowy

 

Witam zapraszam na przepis na chleb wileński, jest bardzo zdrowy i smaczny zapraszam.

chleb wileński

Składniki

100g zakwasu żytniego

80g mąki żytniej typ 720

300g mąki żytniej sitkowa typ 1400

10g słodu żytniego palony litewski

5g kminku

10g soli

30g marmolady śliwkowej

350g wody

Wykonanie

1.100g  zakwas żytni aktywny 24oC użyty jako zaczątek

50g  woda o temp. 24oC

75g  mąka żytnia sitkowa  typ 1400

5g kminek

Do wody dodajemy kminek dokładnie rozprowadzamy aktywny zakwas , dodajemy mąkę i całość tworzącą ścisłą konsystencję dokładnie mieszamy.

Pozostawiamy pod przykryciem do fermentacji  na noc.

2.kwas pełny

 

225g pół kwas cała poprzednia porcja

125g woda o temp. 26oC

125g mąka żytnia sitkowa typ 1400

Pół kwas rozprowadzamy w wodzie , dodajemy mąkę , mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin.

Po tym czasie uzyskamy kwas pełny.

3.ciasto właściwe

475g kwas pełny cała porcja

175g woda 28oC

30g marmolada śliwkowa

10g słód żytni palony litewski

10g sól

100g mąka żytnia sitkowa typ 1400

80g mąka żytnia typ 720

Do wody dodajemy , słód marmoladę do kwasu pełnego dokładnie mieszamy.

Do tak otrzymanego ciasta dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy 12 minut.

Ciasto będzie o luźnej konsystencji jak ser na sernik,  więc do formy.

Po wymieszaniu przekładamy je łyżką bądź szpatułką.

Tak przygotowane pozostawiamy do ostatecznej fermentacji rozrostu końcowego,  od 1 do 2,5 godzin.

Wypiekamy z zaparowaniem w temperaturze 230oC przez 5 minut i następnie w obniżonej do 190oC przez kolejne 35 do 40 minut, łącznie wypiek 40-45minut.

Tuż po wyjęciu chleba wileńskiego spryskujemy wodą po wierzchu i gotowe.

Komentarze