Chleb wileński super zdrowy
Witam zapraszam na przepis na chleb wileński, jest bardzo
zdrowy i smaczny zapraszam.
chleb wileński
Składniki
100g zakwasu żytniego
80g mąki żytniej typ 720
300g mąki żytniej sitkowa typ 1400
10g słodu żytniego palony litewski
5g kminku
10g soli
30g marmolady śliwkowej
350g wody
Wykonanie
1.100g zakwas żytni
aktywny 24oC użyty jako zaczątek
50g woda o temp. 24oC
75g mąka żytnia
sitkowa typ 1400
5g kminek
Do wody dodajemy kminek dokładnie rozprowadzamy aktywny
zakwas , dodajemy mąkę i całość tworzącą ścisłą konsystencję dokładnie
mieszamy.
Pozostawiamy pod przykryciem do fermentacji na noc.
2.kwas pełny
225g pół kwas cała poprzednia porcja
125g woda o temp. 26oC
125g mąka żytnia sitkowa typ 1400
Pół kwas rozprowadzamy w wodzie , dodajemy mąkę , mieszamy
do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod
przykryciem na 8 godzin.
Po tym czasie uzyskamy kwas pełny.
3.ciasto właściwe
475g kwas pełny cała porcja
175g woda 28oC
30g marmolada śliwkowa
10g słód żytni palony litewski
10g sól
100g mąka żytnia sitkowa typ 1400
80g mąka żytnia typ 720
Do wody dodajemy , słód marmoladę do kwasu pełnego dokładnie
mieszamy.
Do tak otrzymanego ciasta dodajemy wszystkie pozostałe
składniki i dokładnie mieszamy 12 minut.
Ciasto będzie o luźnej konsystencji jak ser na sernik, więc do formy.
Po wymieszaniu przekładamy je łyżką bądź szpatułką.
Tak przygotowane pozostawiamy do ostatecznej fermentacji
rozrostu końcowego, od 1 do 2,5 godzin.
Wypiekamy z zaparowaniem w temperaturze 230oC przez 5 minut
i następnie w obniżonej do 190oC przez kolejne 35 do 40 minut, łącznie wypiek
40-45minut.
Tuż po wyjęciu chleba wileńskiego spryskujemy wodą po
wierzchu i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz