Właściwie chleb młodości to chleb dla witalności

 Chleb młodości czy dla młodych czy tych starszych smakuje wyśmienicie

Składniki:

• 100g pestek dyni (oczyszczonych z łupinek)

• 100g pestek słonecznika (oczyszczonych z łupinek)

• 100g migdałów (obranych, najlepiej blanszowanych)

• 100g orzechów włoskich (obranych)

• 100g siemienia lnianego (normalny lub złocisty)

• 100g nasion sezamu (jasny lub ciemny)

• 100g suszonej żurawiny (mogą być rodzynki lub pokrojone suszone śliwki)

• 2 łyżki mielonych nasion ostropestu

• 100ml oliwy z oliwek lub łagodnego w smaku oleju

• 1 łyżeczka soli himalajskiej (drobnej)

• 4 jajka eko, z wolnego wybiegu

Opcjonalnie – zioła. Ja uwielbiam dodatek czarnuszki lub mieszanki ziół prowansalskich, ale możesz wybrać swoje ulubione lub zrezygnować z dodatku ziół – chlebek sam w sobie i tak będzie pyszny.

UWAGA!

1. Nasiona, orzechy i migdały użyj w całości, nie rozdrabniaj ich. Jedynie ostropest jest mielony.

2. Sprawdź, czy wszystkie składniki są świeże. Oczyszczone z łusek pestki i obrane orzechy bardzo szybko jełczeją – dużo szybciej niż wskazuje na to data przydatności do spożycia, która widnieje na opakowaniu! Jak sprawdzić, czy produkt jest świeży? Istnieje jedna niezawodna metoda – zapach. Zarówno pestki, jak i orzech oraz migdały mają bardzo przyjemny, łagodny zapach. Kiedy są zepsute, ich zapach staje się ostry i nieprzyjemny – smak również. Dlatego nie używaj ich, z dwóch powodów – zniszczą smak chleba, i zwyczajnie są niezdrowe. Używaj wyłącznie świeżych składników o przyjemnym aromacie! 🙂

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 160C – bez termoobiegu, góra i dół.

2. Foremkę do pieczenia (najlepiej zwykła keksówka) wysmaruj odrobiną tłuszczu, aby chlebek do niej nie przywarł (możesz też foremkę wyłożyć papierem do pieczenia).

3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

4. Przełóż do foremki i wyrównaj z wierzchu – chlebek nie rośnie, więc forma może być w całości

5. Chlebek z wierzchu możesz posypać na przykład nasionami czarnuszki – jest bardzo zdrowa, a ja ją uwielbiam!

6. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.

7. Po wyjęciu chlebka, jeśli na powierzchni pojawi się odrobina dodatkowego tłuszczy, wytrzyj całość ręcznikiem papierowym.

8. Gdy chlebek ostygnie krój go ostrym nożem na cienkie kromki. Chlebek wydaje się twardy (jest inny niż tradycyjne „puchate” pieczywo), ale w smaku jest pyszny, odżywczy i bardzo sycący.


Komentarze