Trochę mąki, ziemniaków, mięska mielonego i cebulki ze skwareczkami i ślinianki zaczynają w Naszych ustach produkować się do Pyz ziemniaczanych z mięsem
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki
•Ciasto ziemniaczane :
•1/2 kg ziemniaków ugotowanych
•1/2 kg ziemniaków surowych
•1 jajko
•5 łyżek mąki ziemniaczanej
•5 łyżek mąki pszennej
•łyżeczka przyprawy do ziemniaków
•Farsz:
•1/2 kg mięsa mielonego
•1 cebula
•1 jajko
•łyżeczka majeranku
•sól , pieprz
•Dodatkowo:
•Masło
•cebula
Przygotowanie
1 Mięso podsmażyć na cebuli. Dodać zioła ,sól , pieprz. Wymieszać.
2 Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki ścieram na tarce pozostawiam do odcieknięcia. Ugotowane i surowe ziemniaki razem łącze dodaje jajko ,mąki i zagniatam luźne ciasto. Z porcji ciasta formuję kulki które później spłaszczam i układam kulkę mięsa , dokładnie zlepiam ( gdy ciasto będzie się kleić do rąk , proszę obsypać ręce mąką). Pyzę roluję by nadać jej kształt, odkładam na talerz posypany mąką. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju ok 5 minut od wypłynięcia. Podaję polane masłem z obsmażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz