Trochę mąki, ziemniaków, mięska mielonego i cebulki ze skwareczkami i ślinianki zaczynają w Naszych ustach produkować się do Pyz ziemniaczanych z mięsem

 Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki

•Ciasto ziemniaczane :

•1/2 kg ziemniaków ugotowanych

•1/2 kg ziemniaków surowych

•1 jajko

•5 łyżek mąki ziemniaczanej

•5 łyżek mąki pszennej

•łyżeczka przyprawy do ziemniaków

•Farsz:

•1/2 kg mięsa mielonego

•1 cebula

•1 jajko

•łyżeczka majeranku

•sól , pieprz

•Dodatkowo:

•Masło

•cebula

Przygotowanie

1 Mięso podsmażyć na cebuli. Dodać zioła ,sól , pieprz. Wymieszać.

2 Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki ścieram na tarce  pozostawiam do odcieknięcia. Ugotowane i surowe ziemniaki razem łącze dodaje jajko ,mąki i zagniatam luźne ciasto.  Z porcji ciasta formuję kulki które później spłaszczam i układam kulkę mięsa , dokładnie zlepiam ( gdy ciasto będzie się kleić do rąk , proszę obsypać ręce mąką).  Pyzę roluję by nadać jej kształt, odkładam na talerz posypany mąką. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju ok 5 minut od wypłynięcia. Podaję polane masłem z obsmażoną cebulką.


Komentarze