Tort tradycyjny przepis od Cioci
Witam ostatnio byłam z rodziną na imieninach u mojej Cioci i
tam jadłam tort tradycyjny jak to ujęła Ciocia wzięłam przepis i zapraszam.
Składniki
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
6 jajek
2 szklanki cukru
3 kostki masła po 200 g
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kawy mielonej
1 łyżka ciemnego kakao
5 łyżek wódki
Do nasączenia
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Biszkopt
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem,
dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i
wymieszać.
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą, masę przełożyć
do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C na ok 30-35
min do suchego patyczka.
Krem
Jajka z cukrem ubić na parze, masa musi być lekko gęsta i
mieć jasno złoty kolor.
Odstawić do wystygnięcia, masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki
do ubitych jajek z cukrem oraz wódkę.
Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał
aksamitną konsystencję.
Gotowy krem podzielić na trzy części jedną troszkę mniejszą
do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakao
,dokładnie wymieszać.
Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.
Wierzch biszkoptu wyrównać i przekroić na trzy części.
Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i
rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem
kakaowy.
Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i
rozsmarować na całym torcie krem kawowy.
Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym według uznania Schłodzić
Komentarze
Prześlij komentarz