Tort  tradycyjny  dwa

 

Witam chciałam Państwu przedstawić przepis na tort tradycyjny z ciemnym biszkoptem zapraszam.

Składniki na tort tradycyjny

Biszkopt

5 jajek

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki

2 łyżki kakao po połączeniu kakao i mąki pszennej razem 1 szklanka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana

9 jajek

18 łyżek cukru

800 g masła, temperatura pokojowa

2 łyżki kakao

ok. 20 ml spirytusu wódki lub rumu

Poncz

500 ml wody

2 łyżki cukru

50 ml spirytusu wódki lub rumu

Polewa czekoladowa

70 g czekolady gorzkiej 50% kakao

70 ml słodkiej płynnej śmietany 30- 36%

20 g masła

Do dekoracji

bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka

Sposób wykonania

Ciemny biszkopt

Mąkę,  skrobię,  kakao i proszek do pieczenia,  przesiać.

Odstawić na bok oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.

 Dodać  stopniowo cukier i  po jednym żółtku.

Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej  delikatnie mieszając  łyżką drewnianą do połączenia  składników.

Gotowe ciasto przełożyć do  tortownicy.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół, do suchego patyczka.

Masa maślana

Jajka i cukier ubić w kąpieli wodnej  ok. 10 minut.

Garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając,  ją ostudzić.

 Utrzeć miękkie masło na jasną,  masę dalej miksować, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, do połączenia się składników.

 Dodać porcjami spirytus.

Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao.

Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.

Biszkopt podzielić na trzy części i nasączyć pączem przełożyć kremem

Przygotować polewę czekoladową

Czekoladę drobno posiekać przełożyć do garnka i zalać śmietaną.

Całość podgrzewać na małym ogniu,  mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.

Garnek ściągnąć  i dodać masło wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, szybko ją rozprowadzić.

Udekorować

Komentarze