Tort tradycyjny dwa
Witam chciałam Państwu przedstawić przepis na tort
tradycyjny z ciemnym biszkoptem zapraszam.
Składniki na tort tradycyjny
Biszkopt
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
2 łyżki kakao po połączeniu kakao i mąki pszennej razem 1
szklanka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa maślana
9 jajek
18 łyżek cukru
800 g masła, temperatura pokojowa
2 łyżki kakao
ok. 20 ml spirytusu wódki lub rumu
Poncz
500 ml wody
2 łyżki cukru
50 ml spirytusu wódki lub rumu
Polewa czekoladowa
70 g czekolady gorzkiej 50% kakao
70 ml słodkiej płynnej śmietany 30- 36%
20 g masła
Do dekoracji
bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka
Sposób wykonania
Ciemny biszkopt
Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia, przesiać.
Odstawić na bok oddzielić białka od żółtek, białka ubić na
sztywną pianę.
Dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką drewnianą do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze
180°C grzałka góra- dół, do suchego patyczka.
Masa maślana
Jajka i cukier ubić w kąpieli wodnej ok. 10 minut.
Garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej
ubijając, ją ostudzić.
Utrzeć miękkie masło
na jasną, masę dalej miksować, dodawać
stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, do połączenia się składników.
Dodać porcjami spirytus.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao.
Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
Biszkopt podzielić na trzy części i nasączyć pączem
przełożyć kremem
Przygotować polewę czekoladową
Czekoladę drobno posiekać przełożyć do garnka i zalać
śmietaną.
Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i
powstanie jednolita masa.
Garnek ściągnąć i
dodać masło wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko
gęstniejącą wylać na górę tortu, szybko ją rozprowadzić.
Udekorować
Komentarze
Prześlij komentarz