Tak sobie dzisiaj pomyślałem, oj taka plecionka drożdżowa z kruszonką za mną chodzi od samego rana, zapraszam do zakupu lub spróbowania z przepisu

Plecionka z kruszonką

Ciasto:

• 25g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)

• 1 szkl. ciepłej wody

• 1/2 kostki masła

• 5 łyżek cukru

• 2 jajka

• 1/4 łyżeczki soli

• 4 i 1/4 – 4 i 1/2 szklanki mąki

Nadzienie porzeczkowe:

• 2 szklanki porzeczek (ja miałam mrożone)

• pół szklanki wody

• 3 łyżki cukru

• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody

Nadzienie serowe:

• 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg)

• 2 jajka

• 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)

• 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)

• ok.: 4-5 łyżek cukru pudru

Kruszonka:

• 0,5 szklanki mąki

• 30 g masła

• 2 łyżki cukru

• 1 łyżka cukru waniliowego

JAK PRZYGOTOWAĆ

Ciasto: Ze świeżych drożdży zrób rozczyn (jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie). Następnie wymieszaj z miękkim masłem, cukrem, jajkami  solą i 2 szklankami mąki. Ubijaj mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (można wymieszać  drewnianą łyżką). Dodaj tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiaj ręką. Następnie wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj  jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski , przewróć, żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).

Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki wsyp do małego garnuszka, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z wodą, dodaj do porzeczek, wymieszaj i jeszcze chwilę pogotuj do zgęstnienia. Przestudź.

Masa serowa: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę serową.

Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby powstała kruszonka.

Wyrośnięte ciasto odgazuj i podziel na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku, wzdłuż każdego prostokąta rozsmaruj po połowie masy serowej.

Następnie na masie serowej rozłóż masę porzeczkową. Po obydwu stronach ponacinaj ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładaj na przemian na siebie. Końce plecionek sklejaj i lekko podwijaj.

Przenieść na blachę , przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego!


Komentarze