Seromak super ciasto dwa w jednym

 

Witam zapraszam na przepis mojej córki seromak, kiedy ona podaje to ciasto natychmiast znika

Składniki na seromak

ciasto kruche

1,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

125 g masła, schłodzonego

1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki

Składniki na masę makową

4 i 2/3 szklanki maku suchego

1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków

100 g rodzynków

100 g orzechów włoskich posiekanych

4 jajka białka i żółtka oddzielić

2 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki olejku migdałowego

Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia odstawić do wystygnięcia odsączyć z nadmiaru wody dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.

Można też kupić gotową masę makową

Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy, dodać zmielony mak, bakalie, olejek z migdałowy,  bułkę tartą,  wymieszać można zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową.

Masa serowa

1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego

1,5 szklanki cukru

150 g masła, w temperaturze pokojowej

5 jajek, białka i żółtka oddzielić

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając dodać mąkę i skórkę.

Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać na nią wyłożyć masę serową.

Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC

Komentarze