Seromak super ciasto dwa w jednym
Witam zapraszam na przepis mojej córki seromak, kiedy ona
podaje to ciasto natychmiast znika
Składniki na seromak
ciasto kruche
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
125 g masła, schłodzonego
1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść owinąć folią i włożyć na
godzinę do lodówki
Składniki na masę makową
4 i 2/3 szklanki maku suchego
1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g rodzynków
100 g orzechów włoskich posiekanych
4 jajka białka i żółtka oddzielić
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki olejku migdałowego
Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia odstawić do wystygnięcia
odsączyć z nadmiaru wody dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
Można też kupić gotową masę makową
Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy, dodać
zmielony mak, bakalie, olejek z migdałowy, bułkę tartą, wymieszać można zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą
makową.
Masa serowa
1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego
1,5 szklanki cukru
150 g masła, w temperaturze pokojowej
5 jajek, białka i żółtka oddzielić
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając dodać mąkę i skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać
do masy serowej.
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać
na nią wyłożyć masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC
Komentarze
Prześlij komentarz