Plecionka z kruszonką ze szkolnych czasów
Witam dziś chciałam się podzielić się z wami przepisem,
który robiła dla nas moja mama kiedy chodziliśmy do szkoły, plecionka z
kruszonką była bardzo pyszna zapraszam
Składniki na plecionkę z kruszonką
25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
1 szklanka. ciepłej wody
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
4 i 1/2 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki
30 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i posiekaj,
aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka
Sposób przygotowania plecionki z kruszonką
Ze świeżych drożdży zrób rozczyn jeśli dajecie suche drożdże
to rozpuścić je w wodzie.
Następnie wymieszaj z miękkim masłem, cukrem, jajkami solą i 2 szklankami mąki.
Ubijaj mikserem z
hakiem na małych obrotach przez około 3 minuty można wymieszać drewnianą łyżką.
Dodaj tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i
wyrabiaj ręką.
Następnie wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i
elastyczne. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski , przewróć, żeby całe
pokryło się warstewką tłuszczu.
Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut aż podwoi
objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na trzy części zrób paski i
zaplataj warkocz.
pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Przenieść na blachę, przed włożeniem do piekarnika ciasto
posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp kruszonką. Piecz w
temperaturze 180 stop0ni .C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz