Plecionka z kruszonką ze szkolnych czasów

 

Witam dziś chciałam się podzielić się z wami przepisem, który robiła dla nas moja mama kiedy chodziliśmy do szkoły, plecionka z kruszonką była bardzo pyszna  zapraszam

Składniki na plecionkę z kruszonką

 Ciasto

25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

1 szklanka. ciepłej wody

1/2 kostki masła

5 łyżek cukru

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

4 i 1/2 szklanki mąki

 Kruszonka

0,5 szklanki mąki

30 g masła

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i posiekaj, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka

Sposób przygotowania plecionki z kruszonką

Ze świeżych drożdży zrób rozczyn jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie.

Następnie wymieszaj z miękkim masłem, cukrem, jajkami  solą i 2 szklankami mąki.

Ubijaj mikserem  z hakiem na małych obrotach przez około 3 minuty można wymieszać  drewnianą łyżką.

Dodaj tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiaj ręką.

Następnie wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj  jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski , przewróć, żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu.

Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut aż podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto podziel na trzy części zrób paski i zaplataj warkocz.

pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Przenieść na blachę, przed włożeniem do piekarnika ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stop0ni .C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego.

Komentarze