Pierogi z kaszą super danie
Witam zapraszam na przepis na pierogi z kaszą tak sobie
pomyślałam, że mięsa już nie chcę więc proponuję pierogi z kaszą zapraszam.
Składniki
Ciasto
1½ szklanki mąki pszennej 550
½ łyżeczki soli
½ szklanki maślanki lub wrzątku
dodatkowa mąka do wałkowania
Farsz
1½ szklanki kaszy gryczanej białej lub ciemnej
2½ szklanki wody
1 cebula posiekana
200 g twarogu
1 jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4
łyżkami wrzątku
1 łyżeczka suszonego tymianku
2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
Wykonanie ciasta
Wrzątek mieszać z łyżką mąką i zostawić do wystudzenia.
Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki.
Wyrabiam przez ok. 10 minut.
Wałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Wycinać krążki za
pomocą szklanki.
Wykonanie farszu
Kaszę wrzucić do zagotowanej wody, dodać pół łyżeczki soli i
gotować przez ok. 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na ok. 5 minut, następnie
studzić
Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju.
Kaszę mieszać z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą
i czosnkiem.
Doprawić do smaku.
Do kaszy dodać jajko lub siemię, dokładnie wymieszać.
Nakładać do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce
obsypać mąką i sklejać pierogi.
Odkładać i przykryć ściereczką.
Pierogi wrzucić do wrzącej wody pod przykryciem do
wypłynięcia.
Podawać z olejem lub
podsmażoną cebulą
Komentarze
Prześlij komentarz