Pierogi z kaszą super danie

Witam zapraszam na przepis na pierogi z kaszą tak sobie pomyślałam, że mięsa już nie chcę więc proponuję pierogi z kaszą zapraszam.

Składniki

Ciasto

1½ szklanki mąki pszennej 550

½ łyżeczki soli

½ szklanki maślanki lub wrzątku

dodatkowa mąka do wałkowania

Farsz

1½ szklanki kaszy gryczanej białej lub ciemnej

2½ szklanki wody

1 cebula posiekana

200 g twarogu

1 jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku

1 łyżeczka suszonego tymianku

2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki oleju

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

Wykonanie ciasta

Wrzątek mieszać z łyżką mąką i zostawić do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki.

Wyrabiam przez ok. 10 minut.

Wałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Wycinać krążki za pomocą szklanki.

Wykonanie farszu

Kaszę wrzucić do zagotowanej wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować przez ok. 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzić

Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju.

Kaszę mieszać z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą i czosnkiem.

Doprawić do smaku.

Do kaszy dodać jajko lub siemię, dokładnie wymieszać.

Nakładać do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypać mąką i sklejać pierogi.

Odkładać i przykryć ściereczką.

Pierogi wrzucić do wrzącej wody pod przykryciem do wypłynięcia.

Podawać z olejem lub  podsmażoną cebulą

Komentarze