Pączek z pomarańczą przepis drugi mini

Witam przedstawiam drugi przepis na pączki z pomarańczą są to mini pączki z pomarańczą zapraszam

Składniki

500 g mąki pszennej

1 szklanka mleka

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

5 żółtek

50 g drobnego cukru do wypieków

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka spirytusu lub wódki

3 łyżki soku z świeżej pomarańczy

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

olej roślinny do smażenia

1 szklanka cukru pudru

4 lub 5 łyżek gorącej wody

Sposób wykonania

Przygotować rozczyn do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne.

Dodać lekko podgrzane mleko i 5 łyżek mąki tyle by uzyskać konsystencję jogurtu.

Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąk, pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże.

Chwilę mieszać łyżką, dodać żółtka, rum, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i mocno wyrabiać.

Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta olej.

Ciasto wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozwałkować wałkiem na grubość około 1 cm, małą foremką lub np. kieliszkiem do wódki wykrawać z ciasta pączki z pomarańczą

Pączki z pomarańczą przykryć ściereczką i ostawić jeszcze na 15 minut.

W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C.

Pączki smażyć partiami całe zanurzone w głębokim tłuszczu.

Jak się zarumienią natychmiast wyjmować, lekko odsączając.

W małej miseczce rozetrzeć łyżeczką cukier puder z gorącą wodą do upłynnienia cukru.

Obtaczać w lukrze pączki ze wszystkich stron.

Komentarze