Pączek z
pomarańczą przepis drugi mini
Witam przedstawiam drugi przepis na pączki z pomarańczą są
to mini pączki z pomarańczą zapraszam
Składniki
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
5 żółtek
50 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka spirytusu lub wódki
3 łyżki soku z świeżej pomarańczy
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
olej roślinny do smażenia
1 szklanka cukru pudru
4 lub 5 łyżek gorącej wody
Sposób wykonania
Przygotować rozczyn do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć
łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne.
Dodać lekko podgrzane mleko i 5 łyżek mąki tyle by uzyskać
konsystencję jogurtu.
Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki
odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż na powierzchni powstanie gruba warstwa
piany.
W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąk,
pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże.
Chwilę mieszać łyżką, dodać żółtka, rum, skórkę i sok z
pomarańczy wymieszać i mocno wyrabiać.
Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta olej.
Ciasto wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i
elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić z
powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją
objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozwałkować wałkiem na
grubość około 1 cm, małą foremką lub np. kieliszkiem do wódki wykrawać z ciasta
pączki z pomarańczą
Pączki z pomarańczą przykryć ściereczką i ostawić jeszcze na
15 minut.
W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni
C.
Pączki smażyć partiami całe zanurzone w głębokim tłuszczu.
Jak się zarumienią natychmiast wyjmować, lekko odsączając.
W małej miseczce rozetrzeć łyżeczką cukier puder z gorącą
wodą do upłynnienia cukru.
Obtaczać w lukrze pączki ze wszystkich stron.
Komentarze
Prześlij komentarz