Najzdrowszy chleb z mąki żytniej z dodatkiem nasion lnu - polecam kupić w Nowej Piekarni z Łukowa oraz wypróbować przepis
Chleb żytni lniany
3 szkl. mąki razowej żytniej
1 op. suszonych drożdży
2 i 1/3 szkl. letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
5 łyżek siemienia lnianego + do posypania
1 łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
3. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba).
Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz