Najzdrowszy chleb z mąki żytniej z dodatkiem nasion lnu - polecam kupić w Nowej Piekarni z Łukowa oraz wypróbować przepis

 Chleb żytni lniany

3 szkl. mąki razowej żytniej

1 op. suszonych drożdży

2 i 1/3 szkl. letniej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

5 łyżek siemienia lnianego + do posypania

1 łyżka oleju rzepakowego

mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


1. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba).

Studzimy na kratce.


Komentarze