I właściwie to do tego tortu tradycyjnego stworzę biszkopt z wiśnią do herbatki dla gości moich szanownych, to dobre połączenie na początek coś mega słodkiego a następnie coś wykwintnego do winka, herbatki, tak, to jest to
Biszkopt z wiśnią
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 słoiczek wiśni drylowanych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na sztywno. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę o rozmiarach 24x24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na cieście równomiernie rozłożyć wiśnie. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz