Chleb żytni lniany
Witam zapraszam na chleb żytni lniany jest pyszny i zdrowy
Składniki na chleb żytni lniany
Zaczyn
363 g mąki żytniej chlebowej
289 g wody
17 g dojrzałego zakwasu
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 14 godzin.
Namoczone ziarno
91 g siemienia lnianego (5/8 szklanki)
272 wody 1 i 1/4 szklanki
Siemię zalewamy zimną wodą i przykrywamy na całą noc, by
zapobiec parowaniu.
Ciasto
181 g mąki żytniej chlebowej 5/8 szklanki
363 g mąki pszennej chlebowej 3 szklanki
113 g wody 1/2 szklanki
17 g soli
5 g drożdży instant
cały zaczyn
całe namoczone ziarno wraz z wodą
Przygotowanie chleb z siemieniem przekrój
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – 3 minuty na
pierwszej prędkości i przez mniej więcej 3 minuty na drugiej prędkości.
Następnie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut do tzw.
fermentacji wstępnej. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie porcje i formujemy
bochenki o dowolnych kształtach. Przekładamy do koszyków i odstawiamy do
wyrośnięcia na ok. 60 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do
temperatury 240 stopni C. Wyrośnięty chleb przekładamy na kamień, szybko
nacinamy i umieszczamy w piekarniku. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą,
następnie obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez 35 minut. Dobrze
wypieczony bochenek wydaje od spodu głuchy odgłos. Chleb studzimy na kratce
przez kilka godzin. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz