Biszkopt z wiśnią najlepszy na lat6o
Witam dziś chciałam się podzielić przepisem na letnie
miesiące, a kiedy ktoś chce zimą przypomnieć sobie smaki lata, to też może.
Jest to biszkopt z wiśnią zapraszam.
Składniki
Ciasto
4 jajka
3/4 szklanki mąki
tortowej
1/4 szklanki mąki
ziemniaczanej
1/2 szklanki l cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z wiśniami
2 szklanki wiśni bez pestek
2 sztuki galaretki
wiśniowe
konfitura wiśniowa
Bita śmietana
400 ml. Bitej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki Żelatyny wieprzowej
1 sztuka galaretki na ciasto
Sposób wykonania
Biszkopt z wiśnią Jajka ubij z cukrem na puszystą masę,
dodaj wodę, mąkę tortową wymieszaj z mąka ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia.
Przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Ciasto daj na blachę 25 cm x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 35 minut w temperaturze 175*C.
Zimny biszkopt posmaruj konfiturą wiśniową.
Wypestkowane wiśnie zagotuj w ¾ litra wody.
Wyjmij wiśnie, w gorącym kompocie rozpuść dwie galaretki,
ponownie dodaj wiśnie i tężejącą galaretkę z wiśniami rozprowadź na cieście.
Wstaw do lodówki na 30min.
Żelatynę namocz w trzech łyżkach zimnej wody i podgrzej do
rozpuszczenia.
Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i
żelatynę.
Ubitą śmietanę daj na ciasto i ponownie ciasto wstaw do
lodówki.
W 400ml przegotowanej, gorącej wody rozpuść galaretkę
wiśniową i tężejącą rozprowadź na górze ciasta. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz