Biszkopt z wiśnią najlepszy na lat6o

 

Witam dziś chciałam się podzielić przepisem na letnie miesiące, a kiedy ktoś chce zimą przypomnieć sobie smaki lata, to też może.

Jest to biszkopt z wiśnią zapraszam.

Składniki

Ciasto

4 jajka

3/4 szklanki  mąki tortowej

1/4 szklanki  mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki l cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z wiśniami

2 szklanki wiśni bez pestek

2 sztuki  galaretki wiśniowe

konfitura wiśniowa

Bita śmietana

400 ml. Bitej śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki Żelatyny wieprzowej

1 sztuka galaretki na ciasto

Sposób wykonania

Biszkopt z wiśnią Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wodę, mąkę tortową wymieszaj z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Ciasto daj na blachę 25 cm x 30 cm  wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt piec 35 minut w temperaturze 175*C.

Zimny biszkopt posmaruj konfiturą wiśniową.

Wypestkowane wiśnie zagotuj w ¾ litra wody.

Wyjmij wiśnie, w gorącym kompocie rozpuść dwie galaretki, ponownie dodaj wiśnie i tężejącą galaretkę z wiśniami rozprowadź na cieście.

Wstaw do lodówki na 30min.

Żelatynę namocz w trzech łyżkach zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia.

Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę.

Ubitą śmietanę daj na ciasto i ponownie ciasto wstaw do lodówki.

W 400ml przegotowanej, gorącej wody rozpuść galaretkę wiśniową i tężejącą rozprowadź na górze ciasta. Smacznego

Komentarze