przepis na chleb z kminkiem

 

Witam dziś super zdrowy przepis na chleb z kminkiem zapraszam.

Składniki

400 gr mąki pszennej chlebowej

360 ml ciepłej wody

75 g mąki razowej żytniej

1 łyżeczka soli

2 łyżki kminku

4g suchych drożdży

Przygotowanie

Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min.

Dosypujemy sól, drożdże i kminek.

Wyrabiamy ciasto ok 10 min.

Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki.

Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią.

Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość ok. 3 krotnie.

Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło.

Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.

Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym lub garnku.

Chleb z kminkiem najlepiej smakuje po upieczeniu, taki świeży moja rodzina bierze masło takie zrobione samodzielnie.

Ja jeszcze sobie jem chleb z kminkiem z twarożkiem ze szczypiorkiem smacznego.

Komentarze