przepis na chleb z kminkiem
Witam dziś super zdrowy przepis na chleb z kminkiem
zapraszam.
Składniki
400 gr mąki pszennej chlebowej
360 ml ciepłej wody
75 g mąki razowej żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
4g suchych drożdży
Przygotowanie
Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i
odstawiamy na 20-30 min.
Dosypujemy sól, drożdże i kminek.
Wyrabiamy ciasto ok 10 min.
Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie
dosypane składniki porządnie się wymieszały.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h
rozciągamy i składamy chleb w bochenki.
Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski
i przykryć ściereczką lub folią.
Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć
objętość ok. 3 krotnie.
Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego
wysypanego mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie
wyschło.
Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może
opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.
Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne
20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym lub garnku.
Chleb z kminkiem najlepiej smakuje po upieczeniu, taki
świeży moja rodzina bierze masło takie zrobione samodzielnie.
Ja jeszcze sobie jem chleb z kminkiem z twarożkiem ze
szczypiorkiem smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz