Pizza z warzywami łatwy i szybki przepis
Witam dziś chciałam przedstawić bardzo łatwy przepis na
pizzę z warzywami.
Pizza z warzywami składniki
ciasto
1/2 kg pszennej mąki
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki soli
zaczyn
3 dag świeżych drożdży
6 łyżek ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pszennej mąki
dodatki do pizzy z warzywami
opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą włoską
20 dag startej mozzarelli
1/2 szklanki oliwek z zalewy
4 łyżki oliwy
sos
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
przyprawa z mrożonych warzyw na patelnię
do podania
20 dag sera feta
2 łyżki oliwy
listki bazylii
Sposób przygotowania
pizzy z warzywami.
Warzywa mrożone, przyprawę zachowaj przesyp do miski i
odstaw do rozmrożenia.
Sos wymieszać wszystkie składniki.
Drożdże przełóż do miseczki, dodaj mleko, cukier i mąkę,
wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj
zaczyn oraz szklankę ciepłej wody.
Wymieszaj masa powinna być miękka.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do ciasta wlej oliwę, wymieszaj i wyrabiaj,
aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne.
Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w
ciepłe miejsce na 30 minut .
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza.
Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj je na cienkie placki,
podsypując mąką, podwyższ brzegi.
Placek przełóż na kamień lub blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Pozostałe ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą .
Placek posmaruj sosem, posyp połową sera, ułóż połowę
warzyw, dodaj oliwki skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, pizza z warzywami jest
gotowa kiedy brzegi się zarumienią.
Powtórz z drugą połową ciasta i warzyw.
Pizzę z warzywami udekoruj.
Komentarze
Prześlij komentarz