Pizza z warzywami łatwy i szybki przepis

 

Witam dziś chciałam przedstawić bardzo łatwy przepis na pizzę z warzywami.

Pizza z warzywami składniki

ciasto

1/2 kg pszennej mąki

1 szklanka ciepłej wody

4 łyżki oliwy lub oleju

1/2 łyżeczki soli

zaczyn

3 dag świeżych drożdży

6 łyżek ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka pszennej mąki

dodatki do pizzy z warzywami

opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą włoską

20 dag startej mozzarelli

1/2 szklanki oliwek z zalewy

4 łyżki oliwy

sos

4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonej bazylii

przyprawa z mrożonych warzyw na patelnię

do podania

20 dag sera feta

2 łyżki oliwy

listki bazylii

 Sposób przygotowania pizzy z warzywami.

 

Warzywa mrożone, przyprawę zachowaj przesyp do miski i odstaw do rozmrożenia.

Sos wymieszać wszystkie składniki.

Drożdże przełóż do miseczki, dodaj mleko, cukier i mąkę, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj zaczyn oraz  szklankę ciepłej wody.

Wymieszaj masa powinna być miękka.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do ciasta wlej oliwę, wymieszaj  i wyrabiaj,  aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne.

Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut .

Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza.

Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką, podwyższ brzegi.

Placek przełóż na kamień lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą .

Placek posmaruj sosem, posyp połową sera, ułóż połowę warzyw, dodaj oliwki skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, pizza z warzywami jest gotowa kiedy brzegi się zarumienią.

Powtórz z drugą połową ciasta i warzyw.

Pizzę z warzywami udekoruj.

Komentarze