Pasztecik z kapustą

 

Witam dziś postanowiłam przedstawić przepis na paszteciki  z kapustą przeważnie robi się na wigilie, ale zatęskniłam za tym smakiem pasztecika z kapustą zapraszam.

Składniki

400 g mąki

1 łyżeczka soli

3 łyżki roztopionego masła

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

200 ml mleka

1 duże jajo

Farsz

500 g kapusty kiszonej

sól

pieprz

listek laurowy

1 czubata łyżka masła

Sposób wykonania

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą płynne.

Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy.

Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką.

Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od dłoni.

Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w tym czasie przygotowujemy farsz.

Kapustę szatkujemy drobniej, dodajemy listek laurowy i gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie.

Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym maśle, jak zmięknie dodajemy do niej dalej.

Do kapustę przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.

Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto.

Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut.

Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania.

Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.

Komentarze