Pasztecik z kapustą
Witam dziś postanowiłam przedstawić przepis na
paszteciki z kapustą przeważnie robi się
na wigilie, ale zatęskniłam za tym smakiem pasztecika z kapustą zapraszam.
Składniki
400 g mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml mleka
1 duże jajo
Farsz
500 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
listek laurowy
1 czubata łyżka masła
Sposób wykonania
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą
płynne.
Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy.
Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż
drożdże zaczną pracować.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy
zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką.
Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione
masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od
dłoni.
Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia w tym czasie przygotowujemy farsz.
Kapustę szatkujemy drobniej, dodajemy listek laurowy i
gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie.
Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym
maśle, jak zmięknie dodajemy do niej dalej.
Do kapustę przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na
pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto.
Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia
i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy
rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut.
Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy
czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania.
Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz