Pączek z adwokatem
Rozczyn drożdżowy
• 1 szklanka mleka
• 50 g drożdży świeżych
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka cukru
oraz
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 500 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 50 g masła
• 2 łyżki spirytusu
• 1 litr oleju rzepakowego
• cukier puder do posypania
Krem adwokatowy
• 1/2 szklanki mleka
• 200 ml adwokatu
• 1 żółtko
• 1 budyń waniliowy
• 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Krem adwokatowy
• Zagotować mleko z cukrem.
• Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu.
2. Ciasto drożdżowe
• Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), wlać do miseczki. Dodać pokruszone drożdźe, cukier i mąkę.
• Wymieszać składniki i postawić miseczkę na garnku z ciepłą wodą na 15 minut.
• Jajko, żółtka i oba cukry ubić na puszysty, biały krem - 10 minut mikserem.
• Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać łyżką.
• Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto - 15 minut mikserem z końcówką hakiem.
• Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników.
• Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
• Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagnieść ciasto.
• Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółka szklanką lub metalową obręczą. Moje pączki wycinałam obręczą o średnicy 6 cm.
• Pozostawić je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
3. Smażenie pączków
• W tym czasie rozgrzać olej, najlepiej w metalowej misce, która ma większy obwód na górze i łatwiej smaży się nie tylko pączki. Ja mam taką specjalnie przeznaczoną do smażenia.
• Wyrośnięte krążki wrzucać po 4-5 sztuk i smażyć z obu stron na złoty kolor.
• Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
4. Wykończenie pączków
• Po wystudzeniu nadziewać pączki kremem wbijając szprycę z ostrą, długą końcówką z boku pączka na obwodzie.
• Nadziane posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz