Nieziemski smak dla dorosłych można odkryć w pączku z adwokatem

 Pączek z adwokatem

Rozczyn drożdżowy

• 1 szklanka mleka

• 50 g drożdży świeżych

• 1 łyżka mąki

• 1 łyżka cukru

oraz

• 3 żółtka

• 1 jajko

• 2 łyżki cukru

• 1 cukier waniliowy

• 500 g mąki pszennej

• szczypta soli

• 50 g masła

• 2 łyżki spirytusu

• 1 litr oleju rzepakowego

• cukier puder do posypania

Krem adwokatowy

• 1/2 szklanki mleka

• 200 ml adwokatu

• 1 żółtko

• 1 budyń waniliowy

• 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. Krem adwokatowy

• Zagotować mleko z cukrem.

• Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu.

2. Ciasto drożdżowe

• Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), wlać do miseczki. Dodać pokruszone drożdźe, cukier i mąkę.

• Wymieszać składniki i postawić miseczkę na garnku z ciepłą wodą na 15 minut.

• Jajko, żółtka i oba cukry ubić na puszysty, biały krem - 10 minut mikserem.

• Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać łyżką.

• Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto - 15 minut mikserem z końcówką hakiem.

• Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników.

• Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

• Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagnieść ciasto.

• Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółka szklanką lub metalową obręczą. Moje pączki wycinałam obręczą o średnicy 6 cm.

• Pozostawić je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

3. Smażenie pączków

• W tym czasie rozgrzać olej, najlepiej w metalowej misce, która ma większy obwód na górze i łatwiej smaży się nie tylko pączki. Ja mam taką specjalnie przeznaczoną do smażenia.

• Wyrośnięte krążki wrzucać po 4-5 sztuk i smażyć z obu stron na złoty kolor.

• Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.

4. Wykończenie pączków

• Po wystudzeniu nadziewać pączki kremem wbijając szprycę z ostrą, długą końcówką z boku pączka na obwodzie.

• Nadziane posypać cukrem pudrem.


Komentarze