Moja ulubiona drożdżówka z wiśnią smakuje mi najlepiej polana czekoladą deserową

  Drożdżówka z wiśnią

• 60 g przesianej mąki

• 30 g cukru

• 30 g masła

Przygotowanie

1. Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatamy palcami.

2. Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.

3. Tak przygotowaną kruszonką posypuję drożdżówkę.

Składniki

• Garść wiśni

• 80 g masła

• 250 ml mleka

• 100 g cukru

• 50 g drożdży

• 500 g przesianej mąki

• 3 szt jajek

Przygotowanie

1. Drożdże rozczynić w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut.

2. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.

3. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką.

4. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.

5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba zagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )

6. Wyrośnięte ciasto lekko rozbijamy ręką, posypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.

7. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie.

8. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut.

9. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.


Komentarze