Drożdżówka z wiśnią
• 60 g przesianej mąki
• 30 g cukru
• 30 g masła
Przygotowanie
1. Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatamy palcami.
2. Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.
3. Tak przygotowaną kruszonką posypuję drożdżówkę.
Składniki
• Garść wiśni
• 80 g masła
• 250 ml mleka
• 100 g cukru
• 50 g drożdży
• 500 g przesianej mąki
• 3 szt jajek
Przygotowanie
1. Drożdże rozczynić w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut.
2. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.
3. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką.
4. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba zagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
6. Wyrośnięte ciasto lekko rozbijamy ręką, posypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.
7. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie.
8. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut.
9. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz