Kto powiedział, że pizza nie może być wegańska? Otóż mogę polecić pizzę z warzywami. mniam....

 Pizza z warzywami

- mąka pszenna poznańska (ciasto, 1 cała szklanka i pół): 1 szklanka

- mleko (ciasto): 0.75 szklanki

- świeże drożdże (ciasto): 1 dekagram

- cukier (ciasto): 1 łyżeczka

- sól (ciasto): 0.5 łyżeczki

- oliwa (ciasto): 3 łyżki

- cukinia: 0.5 sztuki

- papryka czerwona: 0.5 sztuki

- papryka zielona: 0.5 sztuki

- papryka żółta: 0.5 sztuki

- ogórek gruntowy: 1 sztuka

- ser mozzarella: 125 dekagramów

- ser żółty: 10 dekagramów

- koncentrat pomidorowy Łowicz: 2 łyżki

- oregano (świeże tylko listki): 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i ogórka umyć, pokroić w plasterki- przełożyć na cedzak i posolić. Wymieszać i odstawić aby puściły sok. Mleko lekko podgrzać z cukrem i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić .Do miski przesiać mąkę(półtorej szklanki) dodać sól ,oliwę i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ścierką na 1 godzinę. Papryki pokroić w paski, cukinię z ogórkiem odcisnąć z nadmiaru soku. Ciasto rozwałkować na cienki kwadratowy, duży placek i przełożyć na papier do pieczenia położony na dużej blaszce . Na placku rozsmarować koncentrat i rozłożyć 3/4 ilości oregano. Posypać połową startego żółtego sera, rozłożyć warzywa i przykryć kawałkami sera mozzarella i resztą startego żółtego sera .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec ok. 10 minut.

Komentarze