Pizza z warzywami
- mąka pszenna poznańska (ciasto, 1 cała szklanka i pół): 1 szklanka
- mleko (ciasto): 0.75 szklanki
- świeże drożdże (ciasto): 1 dekagram
- cukier (ciasto): 1 łyżeczka
- sól (ciasto): 0.5 łyżeczki
- oliwa (ciasto): 3 łyżki
- cukinia: 0.5 sztuki
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- papryka zielona: 0.5 sztuki
- papryka żółta: 0.5 sztuki
- ogórek gruntowy: 1 sztuka
- ser mozzarella: 125 dekagramów
- ser żółty: 10 dekagramów
- koncentrat pomidorowy Łowicz: 2 łyżki
- oregano (świeże tylko listki): 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Cukinię i ogórka umyć, pokroić w plasterki- przełożyć na cedzak i posolić. Wymieszać i odstawić aby puściły sok. Mleko lekko podgrzać z cukrem i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić .Do miski przesiać mąkę(półtorej szklanki) dodać sól ,oliwę i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ścierką na 1 godzinę. Papryki pokroić w paski, cukinię z ogórkiem odcisnąć z nadmiaru soku. Ciasto rozwałkować na cienki kwadratowy, duży placek i przełożyć na papier do pieczenia położony na dużej blaszce . Na placku rozsmarować koncentrat i rozłożyć 3/4 ilości oregano. Posypać połową startego żółtego sera, rozłożyć warzywa i przykryć kawałkami sera mozzarella i resztą startego żółtego sera .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec ok. 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz