Krokiety
Witam chciałam przedstawić fajny pomysł na obiad i są to
krokiety zapraszam.
Ciasto naleśnikowe
300 g mąki
4 jajka
500 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju lub roztopionego masła
1 szklanka wody mineralnej, najlepiej gazowanej, ale
niekoniecznie
Panierka
2 jajka
sól
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Farsz
500 g mięsa gotowanego z drobiu
500 g pieczarek
2 cebule
2 łyżeczki masła
ugotowane warzywa 1 marchewka, 1/2 pietruszki
1/2 szklanki bulionu
1 jajko
Sposób wykonania
Farsz mięsno pieczarkowy Pieczarki pokroić na mniejsze części.
Cebulę pokroić kosteczkę.
Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i przyrumienić krótko co jakiś czas mieszając doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto naleśnikowe.
Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, dodać olej oraz wodę
mineralną.
Naleśniki smażyć przez około 1 minutę z obu stron..
Farsz dzielimy na tyle części ile naleśników, smarujemy.
Zwijamy najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika
na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z
niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w
lodówce przez kilka dni.
Możemy wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle
krokietów ile akurat chcemy zjeść.
Krokiety będą za każdym razem świeże.
Panierka i smażenie, jajka roztrzepać widelcem w głębokim
talerzu z dodatkiem soli.
Do drugiego talerza nasypać bułki tartej i maczać krokiety w
jajku a następnie obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym
minimum 1,5 minuty z każdej strony obsmażać z 4 stron, w razie potrzeby dodawać
więcej masła w trakcie smażenia. Krokiety Od razu podawać, np. z czerwonym
barszczem lub sosem pieczarkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz