Krokiety

 

Witam chciałam przedstawić fajny pomysł na obiad i są to krokiety zapraszam.

 Krokiety składniki

Ciasto naleśnikowe

300 g mąki

4 jajka

500 ml mleka

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju lub roztopionego masła

1 szklanka wody mineralnej, najlepiej gazowanej, ale niekoniecznie

Panierka

2 jajka

sól

bułka tarta

masło klarowane do smażenia

Farsz

500 g mięsa gotowanego z drobiu

500 g pieczarek

2  cebule

2 łyżeczki masła

ugotowane warzywa 1 marchewka, 1/2 pietruszki

1/2 szklanki bulionu

1 jajko

Sposób wykonania

Farsz mięsno pieczarkowy Pieczarki  pokroić na mniejsze części.

Cebulę pokroić  kosteczkę.

Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i przyrumienić krótko co jakiś czas mieszając doprawić solą i pieprzem do smaku.

 Mięso, pieczarki, cebulę i włoszczyznę zmielić w maszynce, wyłożyć na patelnię, dodać bulion sól, pieprz do smaku, wymieszać po ostudzeniu dodać jajko

Ciasto naleśnikowe.

Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, dodać olej oraz wodę mineralną.

Naleśniki smażyć  przez około 1 minutę z obu stron..

Farsz dzielimy na tyle części ile naleśników, smarujemy.

Zwijamy najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Możemy wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle krokietów ile akurat chcemy zjeść.

Krokiety będą za każdym razem świeże.

Panierka i smażenie, jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli.

Do drugiego talerza nasypać bułki tartej i maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej.

Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym minimum 1,5 minuty z każdej strony obsmażać z 4 stron, w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia. Krokiety Od razu podawać, np. z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym.

Komentarze