Krokiety wersja z farszem jajecznym
Witam teraz przedstawiam wersję na krokiety z farszem
jajecznym moje wspomnienie ze szkolnych lat i z barów mlecznych.
Chodziłam na krokiety z przyjaciółmi i spędzaliśmy miło
czas.
Po zjedzeniu takich krokietów chodziliśmy na plac i graliśmy,
a to w gumę, a to w skakankę nieraz w klasy.
Kiedy już się robiło późno szliśmy do domów no i tam lekcje,
a potem obiad i znów coś pysznego, a to
kluski śląskie, a to pizza z warzywami
było fajnie zapraszam na przepis o to krokiety
z jajkiem.
składniki
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
10 jajek
szczypta cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pęczek szczypiorku
2 łyżki śmietany 18%
pół cebuli
bułka tarta
sól, pieprz
Wykonanie
8 jajek ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać i pokroić w
drobną kostkę.
Mleko, wodę, mąkę, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobinę
soli i cukru zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i
dosmażyć.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Pokrojone ugotowane jajka zmieszać z cebulą i posiekanym
szczypiorkiem.
Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.
Na każdy naleśnik położyć część farszu jajecznego. Zwinąć w
kopertkę.
Zwinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce
tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz