Krokiety wersja z farszem jajecznym

Witam teraz przedstawiam wersję na krokiety z farszem jajecznym moje wspomnienie ze szkolnych lat i z barów mlecznych.

Chodziłam na krokiety z przyjaciółmi i spędzaliśmy miło czas.

Po zjedzeniu takich krokietów chodziliśmy na plac i graliśmy,  a to w gumę,  a to w skakankę nieraz w klasy.

Kiedy już się robiło późno szliśmy do domów no i tam lekcje, a potem obiad i znów coś pysznego,  a to kluski śląskie,  a to pizza z warzywami było fajnie zapraszam na przepis o to  krokiety z jajkiem.

składniki

1 szklanka mleka

1,5 szklanki wody

2 szklanki mąki pszennej

10 jajek

szczypta cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

pęczek szczypiorku

2 łyżki śmietany 18%

pół cebuli

bułka tarta

sól, pieprz

 

Wykonanie

8 jajek ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę.

Mleko, wodę, mąkę, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobinę soli i cukru zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.

Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.

Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.

Pokrojone ugotowane jajka zmieszać z cebulą i posiekanym szczypiorkiem.

Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.

Na każdy naleśnik położyć część farszu jajecznego. Zwinąć w kopertkę.

Zwinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor.

Smacznego

Komentarze