Krokiety wersja bez mięsa
Witam teraz przedstawiam wersja na krokiety bez mięsa
proponuję ze szpinakiem.
Składniki na farsz
450g szpinaku świeżego lub mrożonego
250g sera feta
2 łyżki gęstej śmietany 18%
oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe
2 jajka
200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1
szklanka=130g)
200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia
Składniki na panierkę:
bułka tarta
jajko
olej rzepakowy do smażenia krokietów
Sposób wykonania
Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno, na patelnię dodać
łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek 2-3
ząbki.
Cały czas mieszać farsz, aby się nie przypalił.
Smażyć aż do całkowitego odparowania wody.
Dodać 2 łyżki gęstej śmietany mieszać, ser feta pokruszyć, dodać
do szpinaku, przemieszać doprawić do smaku solą i pieprzem ostudzić.
Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, szczyptę
soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę.
Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy, odstawić
ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na
rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano, ostudzić i przykryć folią
spożywczą.
Farsz podzielić na tyle części ile jest naleśników.
Krokiety smarować złożyć boki naleśnika do środka, a
następnie zwinąć w rulon.
Postąpić tak samo z resztą krokietów.
Każdy krokiet zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a
następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety zaczynając od
strony gdzie jest łączenie, z każdej strony na złoty kolor.
Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz