Krokiety wersja  bez mięsa

Witam teraz przedstawiam wersja na krokiety bez mięsa proponuję ze szpinakiem.

Składniki na farsz

450g szpinaku świeżego lub mrożonego

250g sera feta

2 łyżki gęstej śmietany 18%

oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe

2 jajka

200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g)

200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*

200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*

1 łyżka cukru

szczypta soli

2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

Składniki na panierkę:

bułka tarta

jajko

olej rzepakowy do smażenia krokietów

Sposób wykonania

Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno, na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek 2-3 ząbki.

Cały czas mieszać farsz, aby się nie przypalił.

Smażyć aż do całkowitego odparowania wody.

Dodać 2 łyżki gęstej śmietany mieszać, ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać doprawić do smaku solą i pieprzem ostudzić.

Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę.

Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy, odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło.

Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano, ostudzić i przykryć folią spożywczą.

Farsz podzielić na tyle części ile jest naleśników.

Krokiety smarować złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć w rulon.

Postąpić tak samo z resztą krokietów.

Każdy krokiet zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety zaczynając od strony gdzie jest łączenie, z każdej strony na złoty kolor.

Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego.

Komentarze