Krokiety - szybka i syta przekąska lub część większego posiłku, są smakowite

Krokiety

Ciasto naleśnikowe:

● 250 ml mleka

● 250 ml gazowanej wody mineralnej*

● 2 jajka

● 225 g mąki pszennej

● ½ łyżeczki soli

Farsz:

● 600 g pieczarek

● 1 cebula

● 1 ząbek czosnku

● sól, pieprz

● 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Panierka:

● 2 jajka

● bułka tarta

● olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.

2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.

3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.

4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.

5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.

6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

7. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.

8. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.

9. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Uwaga:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.


Komentarze