Krokiety
Ciasto naleśnikowe:
● 250 ml mleka
● 250 ml gazowanej wody mineralnej*
● 2 jajka
● 225 g mąki pszennej
● ½ łyżeczki soli
Farsz:
● 600 g pieczarek
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● sól, pieprz
● 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Panierka:
● 2 jajka
● bułka tarta
● olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
7. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
8. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
9. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
Komentarze
Prześlij komentarz