Drożdżówka z wiśnią
Witam ostatnio u kuzynki jadłam drożdżówkę z wiśnią, przepis
na tę drożdżówkę z wiśnią kuzynka dostała od swojej sąsiadki.
Postanowiłam podzielić się tym przepisem na drożdżówkę z
wiśnią zapraszam.
Drożdżówka z wiśnią
Składniki na ciasto
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
szklanka mleka
(250ml)
3 łyżki stopionego
masła
jajko
9 dużych łyżek cukru
duża szczypta soli
500 g wydrylowanych
wiśni
na kruszonkę
1/3 kostki zimnego
masła
ok. trzy lub cztery
łyżki mąki
cztery łyżki cukru
Przygotowanie
Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, drożdże rozetrzeć z
łyżką cukru, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki, wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły.
Do miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać
resztę cukru, roztrzepane jajko, sól i roztopione masło.
Zagniatać ciasto ok. 15 minut, ręcznie lub mikserem z
końcówkami haki, starając się nie podsypywać mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość.
Blaszkę ok. 23×32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem
i wysypać tartą bułką.
Ciasto pougniatać ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do
formy.
Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść
okruchy, rozsypać na owocach.
Odstawić na 15 lub 20 minut do podrośnięcia, rozgrzać piekarnik do 180 st.
Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce
piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego
ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz