Drożdżówka z wiśnią

 

Witam ostatnio u kuzynki jadłam drożdżówkę z wiśnią, przepis na tę drożdżówkę z wiśnią kuzynka dostała od swojej sąsiadki.

Postanowiłam podzielić się tym przepisem na drożdżówkę z wiśnią  zapraszam.

Drożdżówka z wiśnią

Składniki na ciasto

 500 g mąki

 40 g świeżych drożdży

 szklanka mleka (250ml)

 3 łyżki stopionego masła

 jajko

 9 dużych łyżek cukru

 duża szczypta soli

 500 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę

 1/3 kostki zimnego masła

 ok. trzy lub cztery łyżki mąki

 cztery łyżki cukru

Przygotowanie

Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły.

Do miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, sól i roztopione masło.

Zagniatać ciasto ok. 15 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami haki, starając się nie podsypywać mąki.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość.

Blaszkę ok. 23×32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Ciasto pougniatać ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do formy.

Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść okruchy, rozsypać na owocach.

Odstawić na 15 lub 20 minut do podrośnięcia,  rozgrzać piekarnik do 180 st.

Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce.

Komentarze