Dieta, dieta cud, chleb wieloziarnisty na wagę w diecie codziennej dostarczy nam poszukiwanego błonnika
Chleb wieloziarnisty na wagę
chleb wieloziarnisty na zakwasie – składniki (na blaszkę ok. 11×25 cm lub np. 7×30 cm lub kiedy na zewnątrz upały – większa, bo zakwas mocniej pracuje ) :
wieczorem, dzień przed pieczeniem
zaczyn :
– pół szklanki zakwasu
– 120 g mąki żytniej razowej ( typ 2000)
– 50 g mąki żytniej ( typ 720) lub orkiszowej
– 3/4 szklanki letniej wody
Składniki należy wymieszać i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce, pod przykryciem z folii spożywczej. Należy mieć na uwadze, że zaczyn trochę rośnie.
ciasto:
– cały zaczyn
– 180 g mąki żytniej razowej( typ 2000)
– 100 g mąki żytniej ( typ 720)
– 100 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650, ale niekoniecznie)
– łyżeczka cukru
– 1/2 łyżki soli
– 350 g ciepłej wody
– 1/3 szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki pestek słonecznika
– 1/4 szklanki pestek dyni
– 1/4 szklanki siemienia lnianego
– dwie, trzy łyżki ziaren do posypania wierzchu
Zaczyn, mąki, sól, cukier i wodę wymieszać łyżką, a następnie krótko zagnieść ręką lub mikserem z końcówką hak. Dodać ziarna i wymieszać. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować lekko olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto do formy, posmarować wodą i posypać pozostawionym ziarnem. Owinąć formę z ciastem w folię spożywczą i odstawić na 2- 3 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200 st. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze 45 minut. Wyjąć chleb z pieca, a następnie z blaszki, podważając krawędź ciasta nożem. Zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Chleb należy kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, inaczej trudno to robić i wydaje się zbyt mokry i niedopieczony. Po ostygnięciu należy go przechowywać zawiniętego w ściereczkę z gęstej tkaniny.
Komentarze
Prześlij komentarz