Cebularz przysmak moich dzieci
Witam zapraszam na przepis na cebularz, dzieci chętnie
cebularze jedzą , a kupowane nie są takie smaczne zapraszam.
Składniki
400 gramów mąki pszennej
200 mililitrów wody
20 gramów drożdży świeżych
20 gramów masła
ok. 1 łyżeczka cukru
ok. 1,5 łyżeczki soli
Farsz
300 gramów cebuli
ok. 3 łyżeczki maku niebieskiego
ok. 1/2 łyżeczki soli
ok. 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego, do kubeczka
lub innego naczynia wlewamy 200 mililitrów ciepłej wody w której rozpuszczamy
łyżeczkę cukru oraz 20 gramów świeżych drożdży.
Woda powinna być lekko ciepła.
Dodajemy łyżkę z przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie
mieszamy tak, aby nie powstały grudki.
W misce, w której będziemy ugniatać ciasto robimy
zagłębienie z mąki, do którego przelewamy przygotowany roztwór, przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy na 15 lub 20 minut aby drożdże wystartowały.
Gdy ciasto rośnie,
przechodzimy do przygotowania farszu.
Do przygotowania farszu na cebularz potrzebne będą dwie
średnie cebule, dwie łyżki maku niebieskiego oraz łyżka oleju roślinnego.
Do farszu najlepiej użyć łagodnych odmian cebuli o słodkim
smaku. tzw. cebul cukrowych.
Cebule cukrowe zazwyczaj są białe.
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę.
Pokrojoną cebulę wrzucamy do miski i posypujemy łyżeczką
soli, a następnie pozostawiamy, aż do momentu w którym będziemy nakładać farsz
na cebularze.
Można również poddusić cebulę na patelni pod przykryciem.
Dodać trzy łyżeczki maku i wszystko dokładnie wymieszać.
Po 15 minutach ugniatamy ciasto ręcznie lub mikserem
dodajemy roztopione chłodne masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.
Z ciasta zrobić 4 kule i formować z nich płaskie placki.
Nakładać farsz można dodać trochę z tartego sera.
Odstawić na ok. 15 minut, po czym nagrzać piekarnik do 180
stopni i piec ok 20 minut na góra dół smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz