Cebularz przysmak moich dzieci

 

Witam zapraszam na przepis na cebularz, dzieci chętnie cebularze jedzą , a kupowane nie są takie smaczne zapraszam.

Składniki

400 gramów mąki pszennej

200 mililitrów wody

20 gramów drożdży świeżych

20 gramów masła

ok. 1 łyżeczka cukru

ok. 1,5 łyżeczki soli

Farsz

300 gramów cebuli

ok. 3 łyżeczki maku niebieskiego

ok. 1/2 łyżeczki soli

ok. 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 Przygotowanie  cebularzy

Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego, do kubeczka lub innego naczynia wlewamy 200 mililitrów ciepłej wody w której rozpuszczamy łyżeczkę cukru oraz 20 gramów świeżych drożdży.

Woda powinna być lekko ciepła.

Dodajemy łyżkę z przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki.

W misce, w której będziemy ugniatać ciasto robimy zagłębienie z mąki, do którego przelewamy przygotowany roztwór, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 lub 20 minut aby drożdże wystartowały.

Gdy ciasto rośnie,  przechodzimy do przygotowania farszu.

Do przygotowania farszu na cebularz potrzebne będą dwie średnie cebule, dwie łyżki maku niebieskiego oraz łyżka oleju roślinnego.

Do farszu najlepiej użyć łagodnych odmian cebuli o słodkim smaku. tzw. cebul cukrowych.

Cebule cukrowe zazwyczaj są białe.

Cebulę kroimy w dość grubą kostkę.

Pokrojoną cebulę wrzucamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, a następnie pozostawiamy, aż do momentu w którym będziemy nakładać farsz na cebularze.

Można również poddusić cebulę na patelni pod przykryciem.

Dodać trzy łyżeczki maku i wszystko dokładnie wymieszać.

Po 15 minutach ugniatamy ciasto ręcznie lub mikserem dodajemy roztopione chłodne masło.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.

Z ciasta zrobić 4 kule  i formować z nich płaskie placki.

Nakładać farsz można dodać trochę z tartego sera.

Odstawić na ok. 15 minut, po czym nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 20 minut na góra dół smacznego.

Komentarze