Cebularz - jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w lubelskim.

 Cebularz

50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant

1 łyżka cukru

500 g mąki

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżeczki soli

60 g masła

CEBULA Z MAKIEM

2 duże cebule

3 łyżki maku

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE 

CEBULA Z MAKIEM

•  Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

CIASTO

•  Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.

•  Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.

•  Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).

•  Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).

•  Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na lekko złoty kolor.


Komentarze