Bułka szkolna
Witam dziś chcę powrócić do moich wspomnień z rodzinnego
domu i pokazać Wam przepis na bułki szkolne .
Bułki szkolne piekła dla nas mama, no i ja też piekłam takie
bułki szkolne swoim dzieciom zapraszam.
Składniki
100 g twardego sera dojrzewającego
1 ząbek czosnku
220 g szynki wędzonej w kawałku
2 jaja
1 łyżeczka cukru
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju z suszonych pomidorów
250-300 ml mleka
szczypta soli
100 g suszonych pomidorów
czerwona, zielona i żółta papryka
Sposób wykonania bułek szkolnych
Czosnek siekamy, ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, jaja delikatnie mieszamy
za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1
łyżeczkę cukru.
Jajka z cukrem ubijamy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski dodajemy do
ubitych jajek z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko.
Miksujemy dodajemy niewielką ilość soli.
Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser
oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory.
Mieszamy i dodajemy mokre składniki z misy miksera.
Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę
i posiekany czosnek dalej mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ciastem wypełniamy
foremki papilotki do muffinek do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika
nagrzanego do 160-170°C z termo
obiegiem na 25-30 minut.
Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, podajemy z surową papryką
pokrojoną na kawałki. Bułki szkolne podajemy wystudzone są idealnie nadają się
na drugie śniadanie do szkoły.
Komentarze
Prześlij komentarz