Bułka szkolna

 

Witam dziś chcę powrócić do moich wspomnień z rodzinnego domu i pokazać Wam przepis na bułki szkolne .

Bułki szkolne piekła dla nas mama, no i ja też piekłam takie bułki szkolne swoim dzieciom zapraszam.

Składniki

100 g twardego sera dojrzewającego

1 ząbek czosnku

220 g szynki wędzonej w kawałku

2 jaja

1 łyżeczka cukru

280 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml oleju z suszonych pomidorów

250-300 ml mleka

szczypta soli

100 g suszonych pomidorów

czerwona, zielona i żółta papryka

Sposób wykonania bułek szkolnych

 

Czosnek siekamy, ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach.

Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, jaja delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru.

Jajka z cukrem ubijamy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski dodajemy do ubitych jajek z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko.

Miksujemy dodajemy niewielką ilość soli.

Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory.

Mieszamy i dodajemy mokre składniki z misy miksera.

Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek dalej mieszamy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ciastem wypełniamy foremki papilotki do muffinek do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C z  termo obiegiem  na 25-30 minut.

Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki. Bułki szkolne podajemy wystudzone są idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.

Komentarze